logo

RAPOR


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Zaman zaman okura neden böyle yaptığımıza dair rapor veriyoruz.

Yani soruyu kendimize soruyor ve “hesap ver bakalım” diyoruz. Öyle ya; Valiye/milletvekiline soracaksın, belediye başkanına, STK yetkilisine, siyasilere,  kamu yetkililerine soracaksın ama kendine sormayacaksın; Yok öyle yağma!

Okura her haberi verirken “orada ne oldu?” sorusunun yanıtını etik, hukuki ve teknik süreçten geçirerek veriyorsak; babalarımızın malı olmayan köşelerimizde yorumlarda bulunuyorsak arada bir de soruyu kendimize sormalıyız; “Neden böyle yapıyoruz?..

Neden olacak; tek sermayemiz olan ‘Güven’i korumak, demokrasinin bize yüklediği denetleme görevini yerine getirmek ve kamuoyu ile kamu otoritesi arasında mesajın, bilginin iletilmesine aracılık etmek için…

DOĞA İLE BARIŞMALIYIZ

Elinizde tuttuğunuz gazetenizin manşetinde son günlerde artan heyelan vakaları var.  Ve bu konu ilerleyen zamanlarda da ne yazık ki baş ağrıtacağa benziyor. Batı Karadeniz olarak zor bir coğrafyada yaşadığımız bir gerçek ama bu fiziksel ve görünen bir gerçek. Oysa bu zorluğun üstesinden bilim, akıl, adalet ve teknoloji ile gelmek mümkün. Bedeli ne olursa olsun bir devlet için hiçbir can maddi bedelle ölçülemez. Doğayı parayla satın alabiliriz, üstüne köprüler yollar evler yapabiliriz ama doğa ile savaşamayız. Hile ile insanları kandırabilirsiniz ama doğayı asla! Ve satın almayla, hileyle gerçek bir barış asla sağlanamaz.

Oysa doğa ile samimiyetle barışmalıyız. İktisat sanatçısı olmalarını beklediğimiz yönetme erkini ve araçlarını ellerinde bulunduran siyasetçilerimizden/bürokratlarımızdan beklenti budur.

KAPAN, ATEŞ VE GÜMÜŞTEKİN’LE YAYINLAR

Raporumda son günlerde sık sık konuk olarak yer aldığım radyo ve çevrim için toplantılarından da söz etmek istiyorum. Zira son bir haftada üst üste 3 ayrı programa katıldım.

Geçtiğimiz Çarşamba günü canlı yayına katıldığım Ereğli Fm’de, Gazeteci dostum Fikri Kapan, kendi adını taşıyan programda konuklarını ağırlıyor. Kimi zaman sohbet ediyor kimi zaman soruları ile konuklarını sıkıştırıyor. Çoğu zaman bilgi aktarıcı formatla ilerleyen programda değişik konu ve konuklarla Ereğli’nin nabzı bu programda tutuluyor. Fikri ile canlı yayında bile aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz, tartışabilirsiniz. Program reklam aralarında Radyo Müdürü Yusuf Zobar’ın sivri esprileri ise bize iyi geliyor. Yayında, CB Başdanışmanı Saadet Oruçtan, Erdemir’de işe alıma ve kampüse, hatta son zamanlarda artan heyelan vakalarına kadar birçok konuda görüşlerimizi düzeyli bir tonda dinleyicilerle paylaştık.

‘67300 Karadeniz Ereğli’ Dergisi İmtiyaz Sahibi Aykut Ateş’in Cuma akşamları hazırlayıp sunduğu ‘Ereğli’de Yaşam’ programı haftalık bülten haline geldi. Öyle ki; Haftayı derleyip toparlayan Aykut, sağlam teknik alt yapısı ve entelektüel duruşu ile iyi işler çıkartıyor. Hafta sonları akşam saatlerinde evlerimizden ya da bulunduğumuz yerden katılıyoruz yayına ve neler olup bittiğini takipçilerle paylaşıyoruz, gelen soruları yanıtlıyoruz. Tam da ‘Dijital Medya’ fonksiyonu yerine geliyor yani. Harika iş çıkartıyorsun Aykut kardeşim, başarılar…

Hafta ortasında ise Ankara OSTİM Kurumsal İletişim Müdürü, başarılı hemşerimiz Korhan Gümüştekin’in hazırlayıp sunduğu SEKTÖR KONUŞYOR programına yine çevrimiçi yöntemle katıldım. 1 saat boyunca Zonguldak ve Batı Karadeniz Bölgesini, Filyos projesini, Kobilerin ve OSB’lerin durumunu konuştuk.  Hatta kümelenme konusunu görüşürken Ereğli ve Zonguldak TSO ile inşaat makinaları konusunda kümelenme çalışması yapılabilir mi konusu gündeme geldi. Ayrıca Bölgede yeni sektörel arayışlar sorusunda TURİZM konusundan birkaç cümle ile bahsetme olanağı buldum. Gümüştekin Ankara’da olduğu için olaylara ve insanlara merkezden bakıyor ve soruları öyle yöneltiyor. Dolayısı ile programa çalışmadan çıkma gafletinde bulunmadım ve içi dolu bir yayın oldu. Gümüştekin’in “Çorbada tuzumuz olsun” tevazusu ile bölgemize gösterdiği hassasiyete teşekkür ediyoruz.

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN…

23 Nisan’da çocuklarımızın ellerinde balon ve bayraklarla coşkulanmasını gururla izleriz hep. Oradaki gururumuz, çocuklarımızın şirinliğinden öte; geleceğidir aslında. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir. Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1666 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...