logo

TARİH ÖNCESİ DEVİRLERDE KDZ EREĞLİSİ VE YÖRESİ


DR. CAN CANVER

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
cancanver7@gmail.com

Zonguldak, Ereğli, Bartın ve Amasra’nın dahil olduğu Batı Karadeniz sahil kesiminde Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik yerleşim izlerine rastlanılmamıştır.

Zonguldak bölgesinde keşfedilen Erken-Geç, Kalkolitik Dönem’e ait çanak çömlek kültürünün kuzeybatıda Marmara Bölgesi, güneyde Yukarı Porsuk Vadisi’ne kadar yayılmış olduğu anlaşılmaktadır. Erken ve Orta Kalkolitik Dönem’e tarihlendirilen ( yaklaşık MÖ V.bin ) çanak çömlek kültürünün, Devrek ilçesi sınırlarında bulunan Buldan, Boncuklar ve Kdz Ereğlisi yakınlarındaki İnönü mevkiine yayılmış olduğunu göstermektedir.

Ayrıca bu kültürün, Balkanlar’da nasıl ortaya çıktığı hala tartışmalı olan Vinça olarak adlandırılmış kültürle yakın bir ilişki içinde olduğu ve bu kültürün şekillenmesinde önemli etkileri olduğu vurgulanmıştır.

Kdz Ereğlisi Müzesi ile Turan Efe’nin başkanlığında Kdz Ereğlisi’nin Zoroğlu Köyü yakınlarında Yassıkaya’da yürütülen kazılarda bulunan çanak çömlek, Trakya’da Ezoro veya Ezovo-Sozopol Kültür gruplarıyla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla bölgedeki bu seramik kültürü ‘hafir’ tarafından Filyos Kültürü olarak adlandırılmış ve Zonguldak bölgesinin Trakya ile sıkı bir bağı olabileceği noktasında İlk Tunç Çağı’nın başlarında bölgede görülen bu kültürün Trakyalı topluluklar tarafından yaratılmış olabileceği düşünülmüştür. Ayrıca bu seramik kültürünün Zonguldak, Bartın, Bolu ve Sakarya bölgesine kadar yayılmış olabileceği de belirtilmiştir.

Dolayısıyla MÖ III.binin başlarında Balkanlar’da Cucuteni-Gumelnitsa-Kocademan Kültürü’nün sona erip karışık bir dönem olan ve henüz aydınlatılmamış bir evre olan Çernavoda Kültürü bölgede hakim olur. Ancak göçebe toplulukların hakim olduğu Ezora, Junatsite-Siveti Krilovo ve Mihaliç gibi merkezlerin bölgede yaygınlaştığı anlaşılmıştır.

Bu dönemde bilindiği üzere Marmara Bölgesi’nde özellikle Truva gibi yerleşmelerde görüldüğü gibi kent devletleri artık belirmeye başlamıştır. Anadolu’nun çoğu yerlerinde olduğu gibi Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Kastamonu bölgelerinde bu dönem yerleşmelerinin sayısının arttığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bu dönemde Anadolu’da yoğun bir nüfus artışı yaşanmış olduğunu söyleyebiliriz.

Zonguldak bölgesinde Kalkolitik Çağ özelliklerini de yansıtan Buldan, Boncuklar, İnönü mevkii yerleşmeleri ve Kargılık, Türbe Tepe, Kemerler, Akbıyık ile Kadıköy Nekropolü bölgedeki İlk Tunç Çağı yerleşmeleri içinde sayılabilir. Bu yerleşmeler küçük boyutlu olup bir kısmı akarsu kenarlarında kurulmuştur. Yerleşmeler  yamaç yerleşmesi olup yerleşmelerin bir kısmının dağların doruklarında konumlandırılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Kdz Ereğlisi’nde Zoroğlu Köyü yakınlarındaki Yassıkaya yerleşmesine çok yakın konumda bulunan ve 2008 yılında keşfedilen Güneşli Beldesi sınırları içindeki İnönü mevkii, bir mağara yerleşmesi olması açısından bölgede keşfedilmiş ilk yerleşme alanıdır.

Paylaşın:
Etiketler:
Share
1150 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DİKKAT ÇEKENLER!

    10 Aralık 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . REKTÖR ÖZÖLÇER ÇITAYI YÜKSELTİYOR Son dönemlerde üniversitemizin (BEUN) yükselen çıtası ile uyumlu olarak Zonguldak ve Ereğli’de sempozyum/panel/ söyleşi türü toplantılara gerek ev sahipliği yapması ve gerekse aktif olarak katılım sağlaması sevindirici. Örnek olarak öğretmenler günü ile ilgili, kadına yönelik şiddetle mücadele ile ilgili, madencilikle ilgili ve konser-tiyatro gibi etkinlikleri gösterebiliriz. Üniversitemizin yüzünü şehirlere dönmesinin her alanda devamı dileği ile başta Rektör Prof. Dr. Özölçer olmak üzere...
  • YARI TANRI HERAKLES’İN GÖNÜL İŞLERİ

    10 Aralık 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Thebai’de Tiryns Kralı Alkaios’un oğlu ve Perseus’un torunu olan Amphitryon, amcası Mykenai Kralı Elektryron’u öldürüp onun kızı Alkmene ile evlenir. Zeus, Alkmene’nin kocasına bağlılığını yanıltmak için Amphitryon kılığına girerek onu gebe bırakır. Ondan sonra kocası ile de ilişkiye giren Alkmene, Amphityron’dan da gebe kalır. İkiz çocuk dünyaya getirir. Bu çocuklardan İphikles, Amphityron’un, Herakles ise Zeus’un oğludur. Bu nedenle Hera’nın şimşeklerini üzerine çeker. Bu öykü ilk çağda çeşitli tiyatro yazarları tarafından işlenmiştir. B...
  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıkla...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...