logo

TARİH ÖNCESİ DEVİRLERDE KDZ EREĞLİSİ VE YÖRESİ

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
TARİH ÖNCESİ DEVİRLERDE KDZ EREĞLİSİ VE YÖRESİ

Zonguldak, Ereğli, Bartın ve Amasra’nın dahil olduğu Batı Karadeniz sahil kesiminde Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik yerleşim izlerine rastlanılmamıştır.

Zonguldak bölgesinde keşfedilen Erken-Geç, Kalkolitik Dönem’e ait çanak çömlek kültürünün kuzeybatıda Marmara Bölgesi, güneyde Yukarı Porsuk Vadisi’ne kadar yayılmış olduğu anlaşılmaktadır. Erken ve Orta Kalkolitik Dönem’e tarihlendirilen ( yaklaşık MÖ V.bin ) çanak çömlek kültürünün, Devrek ilçesi sınırlarında bulunan Buldan, Boncuklar ve Kdz Ereğlisi yakınlarındaki İnönü mevkiine yayılmış olduğunu göstermektedir.

Ayrıca bu kültürün, Balkanlar’da nasıl ortaya çıktığı hala tartışmalı olan Vinça olarak adlandırılmış kültürle yakın bir ilişki içinde olduğu ve bu kültürün şekillenmesinde önemli etkileri olduğu vurgulanmıştır.

Kdz Ereğlisi Müzesi ile Turan Efe’nin başkanlığında Kdz Ereğlisi’nin Zoroğlu Köyü yakınlarında Yassıkaya’da yürütülen kazılarda bulunan çanak çömlek, Trakya’da Ezoro veya Ezovo-Sozopol Kültür gruplarıyla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla bölgedeki bu seramik kültürü ‘hafir’ tarafından Filyos Kültürü olarak adlandırılmış ve Zonguldak bölgesinin Trakya ile sıkı bir bağı olabileceği noktasında İlk Tunç Çağı’nın başlarında bölgede görülen bu kültürün Trakyalı topluluklar tarafından yaratılmış olabileceği düşünülmüştür. Ayrıca bu seramik kültürünün Zonguldak, Bartın, Bolu ve Sakarya bölgesine kadar yayılmış olabileceği de belirtilmiştir.

Dolayısıyla MÖ III.binin başlarında Balkanlar’da Cucuteni-Gumelnitsa-Kocademan Kültürü’nün sona erip karışık bir dönem olan ve henüz aydınlatılmamış bir evre olan Çernavoda Kültürü bölgede hakim olur. Ancak göçebe toplulukların hakim olduğu Ezora, Junatsite-Siveti Krilovo ve Mihaliç gibi merkezlerin bölgede yaygınlaştığı anlaşılmıştır.

Bu dönemde bilindiği üzere Marmara Bölgesi’nde özellikle Truva gibi yerleşmelerde görüldüğü gibi kent devletleri artık belirmeye başlamıştır. Anadolu’nun çoğu yerlerinde olduğu gibi Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Kastamonu bölgelerinde bu dönem yerleşmelerinin sayısının arttığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bu dönemde Anadolu’da yoğun bir nüfus artışı yaşanmış olduğunu söyleyebiliriz.

Zonguldak bölgesinde Kalkolitik Çağ özelliklerini de yansıtan Buldan, Boncuklar, İnönü mevkii yerleşmeleri ve Kargılık, Türbe Tepe, Kemerler, Akbıyık ile Kadıköy Nekropolü bölgedeki İlk Tunç Çağı yerleşmeleri içinde sayılabilir. Bu yerleşmeler küçük boyutlu olup bir kısmı akarsu kenarlarında kurulmuştur. Yerleşmeler  yamaç yerleşmesi olup yerleşmelerin bir kısmının dağların doruklarında konumlandırılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Kdz Ereğlisi’nde Zoroğlu Köyü yakınlarındaki Yassıkaya yerleşmesine çok yakın konumda bulunan ve 2008 yılında keşfedilen Güneşli Beldesi sınırları içindeki İnönü mevkii, bir mağara yerleşmesi olması açısından bölgede keşfedilmiş ilk yerleşme alanıdır.

Paylaşın:
Etiketler:
1248 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KDZ EREĞLİSİ’NDE 1844 YILI EMLAK GELİRLERİ

    11 Temmuz 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı İktisat Tarihi Bilim Dalı’na 2010 yılında sunduğu ‘Temettüat Defterlerine Göre Karadeniz Ereğli’nin Ekonomik ve Sosyal Tarihi’ başlıklı yüksek lisans tezinde Tansu Hilmi Hançer; Ereğli kasabasında 1844 yılında toplanan emlak gelirleri hakkında bilgiler vermektedir. Belirtilen defterlerde Ereğli kaza merkezinde bulunan taşınmazlar tespit edilmiştir. Birim olarak ‘bab’ ile hesap edilen dükkanlar 98.375 bab, ‘asiyab’ denilen değirmenler ise 14.71 bab olduğu görülmüştür. ...
  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...