logo

ORTA CAMİ’DE YER ALAN BİZANS TAŞ ESERLERİ ÖRNEKLERİ

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
ORTA CAMİ’DE YER ALAN BİZANS TAŞ ESERLERİ ÖRNEKLERİ

Bizans dönemi Herakleia Pontika’sında kilise olarak inşa edilmiş olan Ereğli Aya Sofya’sı, mimari yapısında birçok Bizans taş eserini barındırmaktadır. Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı mezunu Ali Kıpramaz, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Ekim 2019’da tamamladığı ‘’Herakleia Pontike ( Karadeniz Ereğli ) Bizans Dönemi Taş Eserleri’’ adlı yüksek lisans tezinde bunları etraflıca anlatmaktadır.

4-6.yz.a tarihlendirilen mermer malzemeden yapılmış impost ( yastık taşı ) başlık caminin mihrap üzerinde bulunan pencere açıklığında yer almaktadır. Başlığın ön yüzünde, bir rozet içinde muhtemelen ‘kristogram’ ( İsa’nın ismindeki Ro-Ha harflerini yansıtan sembol )’a ait bir motif bulunmaktadır. İmpost yan yüzleri sade olup, arka yüzey ise duvar içerisinde kaldığından dolayı değerlendirilememektedir.

4-6.yz.a ait mermer sütun başlığı yine mihrap üzerinde bulunan pencere açıklığında yer alır. İmpost yan yüzleri sade olup arka yüzey ise duvar içerisinde kaldığından dolayı değerlendirilememektedir.

Caminin mihrap üstü pencere açıklığında bulunan çift pencere sütunu, başlığı ile birlikte monolit ( yekpare ) olarak işlenmiştir. Çift pencere sütununun gövdesi tek şeritli bir band ile gövdeden ayrılmaktadır. Başlığın tek yüzünde köşelere yerleştirilmiş ikisi tam, diğer ikisinin sadece yan yapraklarının bulunduğu akantus ( kenger ) yaprakları yer alır. Başlığın diğer yüzü kabaca işlenmiştir.

Yine 4-6.yz.a tarihlenen, mihrap üstü pencere açıklığında bulunan çift pencere sütunu, başlığı ile birlikte monolit olarak işlenmiştir. Çift pencere sütununun gövdesi iki şeritli bir band ile gövdeden ayrılmaktadır. Başlığın tek yüzünde köşelere yerleştirilmiş ikisi tam, diğer ikisinin sadece yan yapraklarının bulunduğu akantus yaprakları yer alır. Başlığın diğer yüzü kabaca işlenmiştir.

5-6.yz.a ait, mihrap üstü duvarı üzerinde yer alan korniş ön yüzünde üç parçalı sarmaşık yaprakları arasında palmet ( yelpaze biçimli bezeme ) motifleri bulunur. Mermer malzemeden yapılmış kornişin üzerinde sonradan yapılmış olan boya tabakası yer almaktadır.

Aynı tarihe ait bir diğer korniş üzerinde de üç parçalı sarmaşık yaprakları arasında daha küçük boyutlu palmet motifleri bulunur. Mermer malzemeden yapılmış korniş üzerinde sonradan yapılmış olan boya tabakası görülmektedir.

Paylaşın:
Etiketler:
2147 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...