logo

CANVER YAZDI : KDZ EREĞLİSİ BASIN TARİHİ

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
CANVER YAZDI : KDZ EREĞLİSİ BASIN TARİHİ

Akarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümü yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur’un Ağustos 2008 tarihinde sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basın Tarihi ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde kentimizde 1951 yılından günümüze yayınlanmış yerel gazete ve dergiler hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Ereğli Postası, 26 Ağustos 1951’de kurucusu Necati Tanyolaç tarafından yayınlanan haftalık bir gazetedir. 9 Kasım 1959’da yayınlanmaya başlayan Öğrenci Postası’nın sahibi ve yazı işleri müdürü Ereğli’nin duayen gazetecilerinden rahmetli Bedri Erel’in eşi Süheyla Erel’dir. 21 Haziran 1957 yılında yayın hayatına başlayan Şirin Ereğli’nin müessisi Bedri Erel, sahibi babası H. Tahsin Erel’di.

1958 yılının Kasım ayında yayına başlayan Ereğli’nin Sesi gazetesinin sahibi ise eski Ereğli Belediyesi Başkanlarından Dr. Dündar Güçeri’ydi. 15 Ekim 1966’da yayına başlayan Ereğli Memleket gazetesinin sahibi de Eczacı Gökhan Duran’dı.

30 Ağustos 1973 tarihinde yayın hayatına başlayan Halkçı gazetesinin sahibi Ali Turan Kayalı’ydı. 1 Şubat 1977’de çıkmaya başlayan Emekçinin Gücü aylık olarak basılmakta idi. Sahibi ve yazı işleri müdürü Armağan Koçak’tı.

1 Mart 1980’de yayınlanmaya başlayan Hakimiyet’in kurucusu Yılmaz Yaman, sahibi Remzi Özbirinci’ydi. ‘Müstakil gazete’ başlığıyla çıkarına Ereğli’nin Sesi gazetesinin sahibi Yılmaz Yaman’dır. Bu gazete de 1 Mart 1980’de yayınına başlamıştır.

‘Sosyal ve Ekonomik Gazete’ adıyla yayınlanan Birikim, 1 Mart 1982’ee yayınlanmıştır. Kurucusu ve sahibi Bilge Yaman’dır. 4 Temmuz 1983’te yayınlanan Ereğli Öncü, başlangıçta haftalık gazete olarak okuyucuya sunulmuştur. Gazetenin sahipleri Erdinç Baba ve Fazlı Vural’dır. 7 Şubat 1984’te haftalık olarak yayımlanmaya başlanan Öz Ereğli’nin başlığında ‘Halka Hizmet Hakka Hizmettir’ ifadesi yer almaktadır. Gazetenin imtiyaz sahibi Ali Ceylan’dı. 12 Kasım 1984’te yayınına başlanan Bizim Ereğli’nin kurucusu ve sahibi Serdar Okmar’dır.

26 Haziran 1985’te yayın hayatına başlayan Yeni Alaplı gazetesinin sahibi Erkan Ceylan’dır. Haziran 1985’te yayınlanan Kdz Ereğli Ticaret gazetesi Karadeniz Ereğlisi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çıkarılmıştır. Sahibi yönetim kurulu başkanı Yılmaz Baytekin idi.

Haftalık Öz Alaplı gazetesi 3 Temmuz 1985’te yayınlanmış olup kurucusu Ramiz Yıldız, sahibi ise Güneş Yıldız’dır. ‘Herkesin Gazetesi’ adıyla çıkarılan Ekspres, Öz Ereğli’nin devamı niteliğidir. Gazetenin sahibi Ali Ceylan idi. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın sahibi ve yazı işleri müdürü Fedai Erdoğ’dur.

7 Şubat 1992 yılında yayınına başlayan Önder gazetesinin kurucusu ve sahibi arkadaşım Celal Bozkuş’tur. 9 Ağustos 1997’de yayınlanmaya başlayan Hedef gazetesinin imtiyaz sahibi Yakup Bayram’dı. 5 Ocak 1999’da yayınlanmaya başlayan Bölge gazetesinin imtiyaz sahibi Erçin Mert yazı işleri müdürü Serap Haşhaş’tır.

27 Nisan 2000 tarihinde kurulan Damar gazetesi haftalık yayınlanıyordu. Gazetenin sahibi İbrahim Necati Günay’dır. 1 Ağustos 2001’de yayınlanmaya başlayan Talep gazetesinin sahibi Eyüp Bektaş, genel yayını yönetmeni Hasan Özcan idi. Alaplı Ufuk, Ufuk Ajans Hizmetleri adına Hüseyin Yılmaz tarafından 2002 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Yazı işleri müdürü Ali Yılmaz’dı.

Olaylara ve İnsanlara Bakış gazetesi, 1 Nisan 2002’de yayınlanmaya başlamıştır. Gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü Kardelen Limited Şirketi adına Şeref Yıldırım idi. Genel yayın yönetmeni ise Cahit Kılıç’tı.

Ormanlı nahiyesinde 24 Mart 2003 tarihinde yayınlanmaya başlayan Ekspres Ormanlı gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Kamil Temel Çelik’tir. 11 Ağustos 2003’te yayınlanmaya başlayan Haberci gazetesinin sahibi Avcı Haber Ajansı adına Bilgin Avcı, genel yayın yönetmeni Seyfi Boyraz isi. Yayınına 8 Haziran 2003 günü başlayan Alaplı’nın Sesi’nin imtiyaz sahibi Tacettin Demircan, genel yayın yönetmeni Metin Mudanya’dır.

Manşet gazetesinin kuruluş tarihi 10 Eylül 2004’tür. Gazetenin sahibi ve genel yayın yönetmeni Seyfi Boyraz, yazı işleri müdürü Bilgen Yalçın’dı.

Kentimizde günlük ve haftalık yayınlanan yerel gazetelerin yanı sıra çeşitli dergiler de yayınlanmış ve Ereğli okuyucularına sunulmuştur.

Bunlardan Çıkış aylık bir dergiydi. 1969 yılında yayınlanan derginin sahibi ve yazı işleri müdürü Çetin Gözaçtı’ydı. Türkiye İşçi Partisi’nin bir yayın organı niteliğindeydi.

Atılım dergisi, aylık sanat ve siyaset dergisi olup derginin sahibi Osman Kaya, yazı işleri müdürü Cahit Yalçın’dı.

Mesleğin Sesi, Karadeniz Ereğlisi Çıraklık Eğitim Merkezi tarafından 1992 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Derginin sahibi Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Resul Eroğlu, yazı işleri müdürü Tevfik Karataş idi.

1 Mart 1996’da yayınına başlayan Dike’nin sahibi ve yazı işlerinden sorumlu müdürü rahmetli Birol Karadeniz ağabeyimdir. Genel yayın danışmanı ise Ereğli’nin duayen gazetecilerinden Sina Çıladır büyüğümdür.

Mezunu olduğum Türk Eğitim Derneği ( TED ) Kdz Ereğli Koleji Vakfı’nın yayın organı olan Kolej, Mart 2002 tarihinde yayınlanmaya başlamış bir okul dergisidir.

Nisan 2003 ayında Merkez Anafen Dershanesi tarafından yayınlanmaya başlayan Bilgin Çocuk’un sahibi dershane adına Mehmet Devecioğlu, genel yayın yönetmeni Cemal Gökmen’di. Karadeniz Ereğlisi Ticaret ve Sanayi Odası’nın aylık yayın organı olan TSO dergisi, 1997 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Derginin sahibi oda başkanı Yaşar Tetiker, yazı işleri müdürü Fariz Ballı’ydı.

Ekim 2004’te yayınlanmaya başlayan Büyüteç, aylık siyasi, ekonomik, aktüel bir dergiydi. Basın Yayın Reklam Pazarlama Organizyon Hizmetleri adına Tülay Taşçı’ıdı. Derginin genel yayın yönetmeni ise Gülay Dinçel’di.

Paylaşın:
Etiketler:
2143 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...