logo

BAŞKAN ÖZLÜ İLE DÜZCE NEREDEN NEREYE?


Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net

İŞ’te Haber Hayat’ı 2012 yılında kurduğumuzda ‘Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu’ vizyonunu ortaya koymakla kalmamış, logomuza da eklemeyi de ihmal etmemiştik. 

Bunu da okuyucularımızla sık sık paylaşarak pekiştirmeye çalıştık ve (özellikle ilk zamanlarda) Karabük, Bartın, Düzce illerinden özel röportajlar ve haberlerle destekledik.

İşte bu ilk röportajların birinde 2012 yılında dönemin Düzce TSO Başkanı Metin Büyük’le (Gazeteci dostum Hüseyin Aksakal’ın destekleri ile) yaptığım söyleşiyi,  “YATIRIMCI ÇEKMENİN SIRLARINI DÜZCE TSO BAŞKANI METİN BÜYÜK ANLATTI” üst başlığı ve onun ağzından “YATIRIMCIYI KAPILARDA KARŞILADIK, DÜZCE’YE BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞTİ” manşeti ile vermiştik. Dönemin TSO başkanı Büyük, ısrarlı sorularım üzerine yatırımcıları otoban çıkışında eskort eşliğinde nasıl karşılayarak ağırladıklarını ve ikna ettiklerini açıklamıştı. Röportaj Ereğli’de büyük yankı uyandırmış, birçok toplantıda ilham kaynağı olarak örnek gösterilmişti.

Bugün de gördüğümüz kadarı ile Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı/Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kolları sıvamış ve şehri geliştirmenin yönünü aramaya karar vermiş. Düzce Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile işbirliği yapınca da ortaya tadından yenmez bir platform çıkmış: 1. Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi.

Kongrede öğreniyoruz ki; ; “nereden nereye” dedirtecek kadar büyüyen, ekonomisi gelişen ve yeni arayışlar içinde olan Düzce, şimdilerde değil yatırımcıyı kapıda karşılamak, seçerek alıyor içeri! Yeşil sanayi mi, istihdamı var mı, gerekli standartlara ve sertifikasyonlara sahip mi, yan sanayiye katkısı olacak mı vs? diye bakıyor. Yani efendim, deprem sonrası küllerinden doğan ve eskiden yatırımcıyı kapıda karşılayan Düzce, şimdi “geç bakalım sıraya, göster belgelerini” diyor.

Geçtiğimiz hafta sonunda “Düzce’nin geleceği bugünden tasarlanıyor” sloganı, “Turizm, tarım, sanayi, ticaret kenti Düzce’nin gelecek 50 yılı” vizyonu ile düzenlenen kongreye EGD üyesi/davetlisi olarak katıldım ve birçok defa şaşırdım!

İyi ki de katılmışım, iyi ki de şaşırmışım!

Şaşırdım, çünkü başkan Özlü ile TSO Başkanı Tuncay Şahin, Düzce’de işsizlik diye bir şey olmadığını, hatta göç aldıklarını söylediler. Şaşkınlığım ise 5. OSB’nin kurulmaya çalışıldığını öğrenmem ve belediye bünyesinde İŞKUR benzeri bir kulüp kurulduğunu duyunca daha da arttı.

Kongrenin açılışında tüm siyasi partilerin il başkanlarının, tüm milletvekillerinin ve tüm protokol temsilcilerinin katılıp açıkça destekleyici konuşmalar yapmalarına bizzat şahit oldum. İmrendim, yine şaşırdım!

Belediye Kültür Merkezi’nde son derece özenle hazırlanmış 2 ayrı salonda gün boyunca 10’dan fazla ayrı oturumda 40’a yakın konuşmacıyı sıkılmadan dinledik. Zaman zaman sorular sorduk, çoğu zaman dinlendik, eski dostlarla hasret giderdik, yeni dostlar edindik.

Sözün özü; mütevazı olduğu kadar, ayrıntılara sessizce müdahil de olduğunu bir çok kez gözlemlediğim Başkan Faruk Özlü liderliğinde; içi dolu, şehir için son derece faydalı bir etkinlik gerçekleştirildiğini söyleyebilirim.

Ve İşte benim kongreden çıkarımlarım:

  • Düzceliler, söz birliği etmişçesine tarım arazilerini sanayiye harcamak (!) istemiyor. Ve daha çok; tarım, ekoturizm, gastronomi, kültürel etkinlikler, yani üst yapı üzerinden ilerlemek istiyor.
  • Zengin doğası ve 23 dilin konuşulduğu sosyokültürel/folklorik/ebruli yapısının farkında olan Düzce, bunu plan dahilinde ekonomiye dönüştürmek istiyor. Kamp karavancılara göz kırpılıyor!
  • Üniversite nedense işin içinde görünmedi (Acaba ‘Eğitim’ temalı kongrede mi görünecek?)
  • Komşumuz Akçakoca, özellikle turizm ve fındık başta olmak üzere tüm planlamaların içerisinde yer alıyor.
  • Çoban kavşağına Dedeman Oteli yapılması kararına “yatay olsun bari” şerhi koyulacak mı acaba?  
  • İl endüstriyel üretimleri ihracat ağırlıklı çalışıyor, Alaplı-Akçakoca arasında liman ihtiyacı olduğu ifade ediliyor.
  • Düzce yerel yönetimi, Politikanın Başkenti Ankara ile Finansın Merkezi İstanbul’un tam ortasında yer almasının avantajını kentin ekonomipolitiğine yansıtmaya kararlı görünüyor.  
  • Adeta rol model olarak Batı Karadeniz’in liderliğine oynayan Düzce, Zonguldak, Karabük gibi eski illerin yanlışlarından ders çıkartarak doğruya erişme çabası içerisinde.
  • Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ve ekibinin işin içine girerek formatı ve içeriği zenginleştirmesi, benzer toplantılarla fark yarattı. İşbirliği devam etmeli.
  • Eski Bakan, Yeni Başkan Özlü, koltuktan değer almadığını, koltuğa değer kattığını ispatladı, yarattığı sinerji ile bence Düzce’ye seviye atlatacak.

Ne diyelim: Aynı Zamanda Batı Karadeniz Belediyeler Birliği Başkanı da olan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün üstleneceği yetki, görev ve sorumlulukla benzer formatı bölge çapında düzenlemesi dileği ile Düzce’nin yolu açık olsun, aşk olsun, yapılanlar örnek olsun.

Hepimizin yeni yılı sağlıklı,  başarılı, kazançlı ve bereketi olsun. 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...