Kdz Ereğlisi’nin kent tarihi ve kültürünün yazılması kapsamında önemli bir misyon üstlenecek olan Yerel Tarih Grubu, aynı zamanda Ereğli’mizin kent bibliyografyasının oluşturulmasında da büyük fonksiyon görecektir.
Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu; kentimizin insanlarından oluşmalı, devletten ve siyasetten bağımsız olmalı, kentimizin tarihine ve kültürüne sahip çıkabilmeli, bu alanda sivil inisiyatif geliştirmeli, kentimizin tarih ve kültür envanterini gün ışığına çıkarabilmeli ve arşivleyebilmelidir. Kısacası yerel tarih grubumuz, bir sivil toplum çalışması örneği; sivil toplum örgütlenmesi olmalıdır.
Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu; çalışmaları ve etkinlikleri ile Türkiye’nin ve kentimizin demokratikleşme ve ortak kent kültürü sürecine olumlu katkı sağlamalıdır.
Ereğli’deki sivil toplum çalışması ve kuruluşlarının ne kadar gelişkin olduğu ve kentimiz insanlarının kendi tarih ve kültürleriyle ilişkilerinde ortaya çıkan sorunların çözümünde sorumluluk alma ve uzlaşma potansiyellerinin düzeyi, Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu’nun başarısında rol oynayan unsurlar olacaktır.
Ayrıca yerel tarih grubunun merkezi ve yerel yönetimlerle ilişkileri ile onların katkı ve destekleri başarı için şarttır. Merkezi ve yerel yönetimler; ‘Bu da nereden çıktı?’ yaklaşımı ve davranışı içinde olmamalı, ‘Ereğli’ye yerel tarih lazımsa onu da biz yaparız’ tavrı göstermemeli, Ereğli sivil toplumuna destek olan, onları yapabilir kılan, ortak çalışmaya yatkın bir tavra yönlendirerek, işbirliği oluşturmalıdırlar.
Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu üyeleri de kentli duyarlılığı çevresinde tarihimize ve kültürümüze sahip çıkma bilincini korumalı ve yerel yönetimlerin hiyerarşik yaklaşımlarının içinde hapsolmadan, özerk, yerel ve kentli çalışması temelinde kurulmuş bir ortaklık misyonunu hissettirmelidirler.
Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu; Ereğli’de yaşayan, faklı meslek ve uzmanlık alanlarına mensup, farklı yaş gruplarından, farklı etnik ve kültürel gruplardan, farklı siyasi düşüncelerden, farklı cinsiyetlerden, Ereğli kent toplumunun farklı katmanlarından oluşan üyelerden oluşmalıdır.
1-Ereğli’nin tarihi ve kültürünü merak etme, araştırma, paylaşma,
2-Ereğli’nin tarihsel ve kültürel mirasının yok olmaması için çaba harcama,
3-Ereğli’nin geçmişine dair bu ilgi ve duyarlılığı bugünle ve gelecekle ilişkilendirme,
4-Gönüllülü temelinde takım çalışması,
5-Bir arada üretmekten kollektif bir haz ve doyum alma,
6-Bu duyarlılık ve ilgi alanı çevresinde çoğalma.
Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu’nun çalışma alanları ve projeleri kapsamında; sergiler ( fotoğraf, el sanatları vs. ), kent içi ve kent çevresi gezileri, küçük araştırma projeleri, müze gezileri, seminerler, konferans ve paneller, bienaller, söyleşiler, dia gösterileri, kent belleğine katkı, kent arşivini geliştirmek, sözlü tarih görüşmeleri, tiyatro oyunları, video/CD/belgesel yapma vb. sayılabilir…
2002 yılında Kdz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği’nin öncülüğünde kurulan Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu yeniden oluşturulabilirse; hiç kuşkusuz Ereğli tarihi ve kültürüne önemli katkılar ve kazanımlar sağlayacaktır.
Etiketler: can canver“CAN CANVER YAZDI : YEREL TARİH GRUBU” için 1 yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
Bu konuda bir site kurulsa çok faydalı olur herkes elindeki kaynakları paylaşır bu konuda uzman olan arşivci ve kütüphaneci vs arkadaşlarda bunları bilimsel olarak tasnif eder bibiiografya gbi değerlendirir