.
Çanakkale Muharebeleri, deniz cephesini oluşturan 18 Mart 1915 ‘ Deniz Savaşı ’ ve onu izleyerek Gelibolu Yarımadasında geçen ‘Kara Savaşları’,dünyanın en modern ve en güçlü si- lahlarıyla donatılmış en büyük zırhlı armadalarının cehennemi bombardımanları altında, karşı- lıklı 25-30 m.yi geçmeyen siperlerde, boğaz boğaza, göğüs göğüse geçen ve harp tarihlerinde benzeri görülmemiş, baş döndürücü ve Türkler için adeta var olmak ya da yok olmak gibi bir büyük mucizeler zinciri olmuştur.
Çanakkale Muharebelerini hazırlayan nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
1-Boğazlar çevresi ve başkent İstanbul üzerine girişilecek bir harekat ile Almanya’nın en önemli bağlaşıklarından biri olan Osmanlı Devletinin can noktasına vurmak ve onu en kısa yoldan savaş dışı bırakmak,
2-Üçlü İttifak’ın Alman blokunu tek başına Orta Avrupa’da sıkıştırıp tecrit etmek,
3-Türk boğazlarını Ruslardan önce ve onların karışmasına olanak bulunmayan bir dö- nemde ele geçirmek ve bu havzayı elde bulundurmak suretiyle barış masasına oturmak,
4-Rusya’ya yardım için hayati önemi olan deniz yolunu açarak Rusya ile bağlantı kurmak, Rusların insan kaynaklarını silahlandırmak ve Rusya’nın yiyecek ve yem stoklarını Akdeniz’e nakledebilmek,
5-Ruslara silah,cephane ve öteki araç-gereç yardımı ulaştırabilmek,
6-Tarafsız ancak kararsız durumda bulunan Balkan devletlerini Üçlü İtilaf içine almak ve Balkanlar üzerinden Almanya’ya yeni bir cephe açmak,
8-İstanbul ve Trakya’daki büyük Türk yığınağının diğer cephelere kaydırılmasını önle mek,
9-Avrupa ile Asya arasındaki Osmanlı ulaşımını keserek Hindistan yolunu güven altında tut mak,
10-Karadeniz’de mahsur kalan çeşitli milletlere mensup irili ufaklı 132 taşıt gemisini kurtarmak,
11-Osmanlı toprakları üzerinde çakılı kalan İngiliz kuvvetlerini serbest bırakıp başka cephele re sevk edebilmek,
12-Manş denizindeki harplere karşı bıkkınlık duyan İngiliz halkına ayrı cephelerde ba şarılar göstererek morallerini yükseltmek.
Bu hesaplar ve emellerle; ellerini kollarını sallaya sallaya Çanakkale Boğazı’nı geçerek Mar- mara’ya,oradan da İstanbul’a ulaşacağını zanneden ‘müttefik donanma’, 18 Mart 1915 günü hiç ummadıkları bir şekilde, Koca Seyit’in şahsında simgeleşen kahraman Türk topçusunun ateşi altında 8 güçlü savaş gemisinin savaş dışı kalmasıyla dehşete düştü ve alelacele boğaz -dan çıktı. Beklenmeyen Türk zaferi,müttefik donanma ve birliklerin aylar sürecek kara savaşla rına yönelmesine yol açarak düşmanın hesap ve emellerini altüst etti.
25 Nisan 1915 tarihinde başlayan ‘çıkartma’ ve kara savaşları da başta Mustafa Kemal’in ve Türk subaylarının bilinçli direniş ve savunma taktikleri, cesur karşı taarruzları karşısında sonuç vermedi ve müttefiklerin 9 Ocak 1916 günü Gelibolu Yarımadası’nı tamamen tahliyesi ile sonuçlandı.
‘ Dünya Savaş Tarihi’ne altın harflerle yazılan ‘ Çanakkale Zaferi ’ sonucu İtilaf Devletleri, Boğazları ele geçiremeyince Rusya’ya yardım edemediler. Bunun sonucunda Rus ekonomisi çöktü ve ‘ Çarlık Rejimi ’ yıkıldı. İktidarı ele geçiren Bolşevikler, Rusya’yı savaştan çektiler. Böylece İngiltere ve Fransa cephesi bir müttefiğini kaybetti.
Çanakkale Zaferi’nin Türk tarihinde büyük bir önemi vardır. Türk Milleti ‘emperyalist batı lılar’a karşı direnmiş, yurduna göz diken işgalcilere büyük bir ders vererek milli birlik ve bera berlik içinde olduğu sürece dünyanın en güçlü ordularını bile yenebileceğini göstermiştir.
Boğazları ele geçirip Osmanlı imparatorluğunu savaş dışı bırakmayı başaramayan müttefikler Üçlü İttifak cephesini kıramamışlar; kısa sürede sona erdireceklerini umdukları !.Dünya Sava- şının daha üç yıl sürmesi durumuyla karşı karşıya kalmışlardır.
Etiketler: can canver » çanakkale zaferiİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler