logo

CANVER YAZDI : KDZ EREĞLİSİ BASIN TARİHİ


DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com

Akarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümü yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur’un Ağustos 2008 tarihinde sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basın Tarihi ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde kentimizde 1951 yılından günümüze yayınlanmış yerel gazete ve dergiler hakkında bilgiler sunulmaktadır.

Ereğli Postası, 26 Ağustos 1951’de kurucusu Necati Tanyolaç tarafından yayınlanan haftalık bir gazetedir. 9 Kasım 1959’da yayınlanmaya başlayan Öğrenci Postası’nın sahibi ve yazı işleri müdürü Ereğli’nin duayen gazetecilerinden rahmetli Bedri Erel’in eşi Süheyla Erel’dir. 21 Haziran 1957 yılında yayın hayatına başlayan Şirin Ereğli’nin müessisi Bedri Erel, sahibi babası H. Tahsin Erel’di.

1958 yılının Kasım ayında yayına başlayan Ereğli’nin Sesi gazetesinin sahibi ise eski Ereğli Belediyesi Başkanlarından Dr. Dündar Güçeri’ydi. 15 Ekim 1966’da yayına başlayan Ereğli Memleket gazetesinin sahibi de Eczacı Gökhan Duran’dı.

30 Ağustos 1973 tarihinde yayın hayatına başlayan Halkçı gazetesinin sahibi Ali Turan Kayalı’ydı. 1 Şubat 1977’de çıkmaya başlayan Emekçinin Gücü aylık olarak basılmakta idi. Sahibi ve yazı işleri müdürü Armağan Koçak’tı.

1 Mart 1980’de yayınlanmaya başlayan Hakimiyet’in kurucusu Yılmaz Yaman, sahibi Remzi Özbirinci’ydi. ‘Müstakil gazete’ başlığıyla çıkarına Ereğli’nin Sesi gazetesinin sahibi Yılmaz Yaman’dır. Bu gazete de 1 Mart 1980’de yayınına başlamıştır.

‘Sosyal ve Ekonomik Gazete’ adıyla yayınlanan Birikim, 1 Mart 1982’ee yayınlanmıştır. Kurucusu ve sahibi Bilge Yaman’dır. 4 Temmuz 1983’te yayınlanan Ereğli Öncü, başlangıçta haftalık gazete olarak okuyucuya sunulmuştur. Gazetenin sahipleri Erdinç Baba ve Fazlı Vural’dır. 7 Şubat 1984’te haftalık olarak yayımlanmaya başlanan Öz Ereğli’nin başlığında ‘Halka Hizmet Hakka Hizmettir’ ifadesi yer almaktadır. Gazetenin imtiyaz sahibi Ali Ceylan’dı. 12 Kasım 1984’te yayınına başlanan Bizim Ereğli’nin kurucusu ve sahibi Serdar Okmar’dır.

26 Haziran 1985’te yayın hayatına başlayan Yeni Alaplı gazetesinin sahibi Erkan Ceylan’dır. Haziran 1985’te yayınlanan Kdz Ereğli Ticaret gazetesi Karadeniz Ereğlisi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çıkarılmıştır. Sahibi yönetim kurulu başkanı Yılmaz Baytekin idi.

Haftalık Öz Alaplı gazetesi 3 Temmuz 1985’te yayınlanmış olup kurucusu Ramiz Yıldız, sahibi ise Güneş Yıldız’dır. ‘Herkesin Gazetesi’ adıyla çıkarılan Ekspres, Öz Ereğli’nin devamı niteliğidir. Gazetenin sahibi Ali Ceylan idi. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın sahibi ve yazı işleri müdürü Fedai Erdoğ’dur.

7 Şubat 1992 yılında yayınına başlayan Önder gazetesinin kurucusu ve sahibi arkadaşım Celal Bozkuş’tur. 9 Ağustos 1997’de yayınlanmaya başlayan Hedef gazetesinin imtiyaz sahibi Yakup Bayram’dı. 5 Ocak 1999’da yayınlanmaya başlayan Bölge gazetesinin imtiyaz sahibi Erçin Mert yazı işleri müdürü Serap Haşhaş’tır.

27 Nisan 2000 tarihinde kurulan Damar gazetesi haftalık yayınlanıyordu. Gazetenin sahibi İbrahim Necati Günay’dır. 1 Ağustos 2001’de yayınlanmaya başlayan Talep gazetesinin sahibi Eyüp Bektaş, genel yayını yönetmeni Hasan Özcan idi. Alaplı Ufuk, Ufuk Ajans Hizmetleri adına Hüseyin Yılmaz tarafından 2002 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Yazı işleri müdürü Ali Yılmaz’dı.

Olaylara ve İnsanlara Bakış gazetesi, 1 Nisan 2002’de yayınlanmaya başlamıştır. Gazetenin sahibi ve yazı işleri müdürü Kardelen Limited Şirketi adına Şeref Yıldırım idi. Genel yayın yönetmeni ise Cahit Kılıç’tı.

Ormanlı nahiyesinde 24 Mart 2003 tarihinde yayınlanmaya başlayan Ekspres Ormanlı gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Kamil Temel Çelik’tir. 11 Ağustos 2003’te yayınlanmaya başlayan Haberci gazetesinin sahibi Avcı Haber Ajansı adına Bilgin Avcı, genel yayın yönetmeni Seyfi Boyraz isi. Yayınına 8 Haziran 2003 günü başlayan Alaplı’nın Sesi’nin imtiyaz sahibi Tacettin Demircan, genel yayın yönetmeni Metin Mudanya’dır.

Manşet gazetesinin kuruluş tarihi 10 Eylül 2004’tür. Gazetenin sahibi ve genel yayın yönetmeni Seyfi Boyraz, yazı işleri müdürü Bilgen Yalçın’dı.

Kentimizde günlük ve haftalık yayınlanan yerel gazetelerin yanı sıra çeşitli dergiler de yayınlanmış ve Ereğli okuyucularına sunulmuştur.

Bunlardan Çıkış aylık bir dergiydi. 1969 yılında yayınlanan derginin sahibi ve yazı işleri müdürü Çetin Gözaçtı’ydı. Türkiye İşçi Partisi’nin bir yayın organı niteliğindeydi.

Atılım dergisi, aylık sanat ve siyaset dergisi olup derginin sahibi Osman Kaya, yazı işleri müdürü Cahit Yalçın’dı.

Mesleğin Sesi, Karadeniz Ereğlisi Çıraklık Eğitim Merkezi tarafından 1992 yılında yayımlanmaya başlanmıştır. Derginin sahibi Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürü Resul Eroğlu, yazı işleri müdürü Tevfik Karataş idi.

1 Mart 1996’da yayınına başlayan Dike’nin sahibi ve yazı işlerinden sorumlu müdürü rahmetli Birol Karadeniz ağabeyimdir. Genel yayın danışmanı ise Ereğli’nin duayen gazetecilerinden Sina Çıladır büyüğümdür.

Mezunu olduğum Türk Eğitim Derneği ( TED ) Kdz Ereğli Koleji Vakfı’nın yayın organı olan Kolej, Mart 2002 tarihinde yayınlanmaya başlamış bir okul dergisidir.

Nisan 2003 ayında Merkez Anafen Dershanesi tarafından yayınlanmaya başlayan Bilgin Çocuk’un sahibi dershane adına Mehmet Devecioğlu, genel yayın yönetmeni Cemal Gökmen’di. Karadeniz Ereğlisi Ticaret ve Sanayi Odası’nın aylık yayın organı olan TSO dergisi, 1997 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Derginin sahibi oda başkanı Yaşar Tetiker, yazı işleri müdürü Fariz Ballı’ydı.

Ekim 2004’te yayınlanmaya başlayan Büyüteç, aylık siyasi, ekonomik, aktüel bir dergiydi. Basın Yayın Reklam Pazarlama Organizyon Hizmetleri adına Tülay Taşçı’ıdı. Derginin genel yayın yönetmeni ise Gülay Dinçel’di.

Paylaşın:
Etiketler:
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...