logo

DOĞAN GÖNÜLLÜ : PROJEYE DESTEK


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Şirin Ereğlimizin nostalji kokan Kandilli beldesinde önemli bir proje hayata geçirilmeye çalışılıyor:  Uzun Mehmet Eğitim Köyü.

Öncülüğünü Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun yaptığı projenin Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’a sunumu toplantısında bulundum. Ve inandım ki sunumu mütevazı imkanlara hazırlanmış bu mega proje desteklenmeli. Elbette bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi ve dolayısı ile destek de olunamayacağı için Çorumluoğlu her fırsatta bu projeyi dillendirmeli ve aşama aşama gerçekleştirmeli.

Diyeceksiniz ki; Yahu elde kampus işi varken birde bu proje destek için ağır gelmez mi? El cevap; ağır gelmez!..

Çünkü Kaymakamımız Çorumluoğlu iktisat kökenlidir. Eğitimi gereği arz/talep dengesini, görevi ve yetki-sorumluluğu gereği de sınırlı kaynakları sınırsız ihtiyaçlara paylaştırmayı bilir. Bir lider havası ile Ereğli’de estirdiği “birlik” rüzgarının ne kadar farkındadır bilmiyorum ama ben metaforik anlatımla Ereğli’de kaldığı sürede rüzgarına daha fazla yelken açılması gerektiğine inanıyorum.

Evet, ağır gelmez; çünkü bu potansiyel manşette çağrısını yaptığımız kütlede fazlası ile var. Hatta sadece Türk Metal Sendikası ile Genel Maden İşçileri Sendikası bile bu işin altından kalkabilir.

Uzun Mehmet Eğitim Köyü nün maliyetini bilmiyorum, bazı alanlar ütopik veya uzun vadeli olabilir ama en azından varagel alanı ile başlanmaması için, oradaki binaların örneğin izci(Vahide Kalyoncu hoca inanıyorum k koşarak gelir)  kampı olarak hemen kullanılamaması için hiç bir neden göremiyorum. Hele ki Ereğli Kandilli arasında pedal sallamak, oradan varagel alanına entegre olup denize karşı kahve keyfi için neyi bekliyoruz bilmiyorum! Başkan Posbıyık’ın yolun 7 kim.lik alanını üstlenmesi ise büyük kazanç. Hararetle kutluyorum. Bir kutlama da projeye baştan beri samimi destek(üstelik cepten harcayarak) veren İş insanı Akın Tatoğlu’na.

Evet, sunuma göre içerisinde akademik, sosyal ve kültürel, sportif faaliyetler için açık/kapalı alanlar olan bu proje, bence sürdürülebilir bir potansiyel içeriyor.

Sürdürülebilirlikten; salt, gideri gelirle karşılamak olarak anlamıyorum tabi ki!. Nitekim geleneklerimizde “insanı yaşat ki devlet yaşasın” şiarı vardır. Geleceğimizi yaşatmaktan bahsediyorum. Hem böylece bir zamanlar Zonguldak’ımızın en gelişmiş yerleşim alanı olan Kandilli’ye vefa borcumuzu ödemiş olacağız,  endüstriyel mirasımıza Uzun Mehmet adı ile sahip çıkacağız, turizmi canlandıracağız, hat güzergahındaki doğayı keşfetmiş-şehri yaymış olacağız,  hepsinden önemlisi gelecek kuşaklarımızı, insanımızı yetiştirmek için onlara kıymetli bir doğal eğitim ortamı sunacağız. Çocuklarımız; domatesin-biberin fabrikada yetişmediğini, inekten süt sağıldığını, tavuğun yumurtladığını ve doğa zorlularını yenmek için insanların 100 yıl önceki kısıtlı imkanlarla araçlar(varagel) geliştirdiklerini, yaşayarak-görerek-deneyimleyerek öğrenecekler.

Toparlayalım: Hatırladığım kadarı ile Sayın Vali Mustafa Tutumaz, verimli bir gün geçirdiği Ereğli’den ve Kandili’deki proje alanından ayrılırken, projeyi beğendiğini ancak ayaklarının yere basar hale getirilmesini, ayrıca maliyet ve sürdürülebilirlik hesabının yapılaması istemişti.

Hesap ortada aslında! Başta kamusal maddi güç olmak üzere, hep birlikte bu projeye destek olalım, arz edelim. Talep rahatlıkla oluşacaktır. Doğal ortam diye yurt dışına bile öğrenci gönderen duyarlı ailelerin varlığı, Eskişehir’deki oyuncak trene binmek için insanların onca yolu ve mesafeyi göze aldığı  düşünülürse, bu işin aritmetik hesabını yapmak işin en keyifli yanı haline bile gelir!

Hazır Batı Karadeniz’de turizm potansiyelini canlandırmaya çalışıyorken bu fırsat kaçmaz!…

Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve özlemle anıyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Gösterdiği aydınlık yol, yolumuzdur…

  • Not : Haber Hayat Yayıncılık olarak 2 hafta sonra, 1 Aralık 2020’de 8. kuruluş ve yayın yılımızı tamamlayıp 9. yılımızdan gün almaya başlayacağız. Öyle mutluyuz ki! Ereğli’de “Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu” vizyonu ve “aydınlık bir dünya aydınlık bir hayat” misyonu ile 8 yıldır her türlü zorlu koşulda bile hiç aralıksız “ekonomi temalı” gazete olarak binlerce okuyucuya ulaştık. Konuyu yukarıdaki projeye bağlayacak olursak; naçizane eski bir iktisat öğrencisi olarak bizde önce arz ettik, sonra talep oluştu. Şimdi ise çelmelere rağmen Allah sağlık verdikçe ilerliyoruz. Sağ olunuz var olunuz.

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
984 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...