logo

DR.CAN CANVER TARİHE IŞIK TUTUYOR…

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
DR.CAN CANVER TARİHE IŞIK TUTUYOR…

Sözlü tarih; geçmişin yaşayan belleğidir. Ereğli kentinin geçmişine; tarihine ve kültürüne yönelik birinci ve ikinci ağızlardan tanıklıklarının ses ve görüntü kayıtlarının alınmasını ve dolayısıyla Ereğli için önemli kişilerin belgelenmesini ve ölümsüzleştirilmesini sağlar. Böylece Kdz Ereğlisi kent belleğine katkı sağlanır, kent arşivi oluşturulur. Bu belge ve veriler daha sonra gerçekleştirilecek proje ve çalışmalara da kaynak yaratacaktır.

Canlı seslere dayandığı için sözlü tarih; Ereğli’mizin tarihi ve kültürünü sunmanın canlı, yeni yollarını ortaya koyar. Örnek vermek gerekirse; derlemeler; kitap, dergi ve broşür olarak yayımlanabilir. Derlemeler; müzelerde veya sergilerde görsel hale getirilebilir. Derlemeler; bant ve video kayıt, CD, barkovizyon ya da slayt-dia gösterileri şeklinde sunulabilir, fotoğraf sergilerine dönüştürülebilir. Eski filmler, sözlü tarih kapsamında kullanılabilir. Sözlü tarih; tiyatro grupları tarafından tiyatro oyunlarına dönüştürülebilir. Sözlü tarih doneleri radyo veya TV programına dönüştürülebilir, gazete yazıları veya tefrikaları ile halka aktarılabilir.

Sözlü tarih çalışmalarının da bir metodolojisi olmalıdır. Bunun için çalışma amacı belirlenip bir konu seçilir. Öncelikle arka plan bilgileri tespit edilir ( arşiv, kütüphane, belgeler vb. ), görüşme yapılacak kişi veya kişiler seçilir. Bunda o kişinin çalışma konusu ile ilişkisi ve bilgisi önemli bir unsurdur. Kişinin belleğinin yapısı sorgulanır; bir başka ifadeyle kişinin yaşı itibari ile belleğinin güvenilirliği belirlenir. Teknik donanımı sağlanır ( teyp, mikrofon, fotoğraf vs. ). Röportaj teknikleri kapsamında soru içerik ve yapısı kağıda dökülür.

Ardından sözlü tarih röportajı yapılacak kişiye ön bilgi yazısı gönderilir. Röportaj rahat bir ortamda yapılmalıdır. Soru soran daha az konuşmalı, daha çok dinlemelidir. Görüşme bir veya iki saatlik zaman dilimini aşmamalı, kaynak kişiye ‘ucu açık soru’lar sorulmalıdır. Böylece kişinin kendi görüşlerine, anlatımına ve yorumlarına olanak tanınmalıdır. Sorular tek tek yöneltilmeli, hafiften hassasa doğru sıralanmalıdır. Kaynak kişinin proje konusu ile ilgisi ve rolü bilinmelidir. Röportaj sırasında elde edilen bilgiler projeye ilişkin toplanmış genel bilgiler ve notlarla karşılaştırılmalı, doğrulukları teyit edilmelidir. Kaynak kişinin yaşı gereği fikir uçuşmaları veya gerçeğe yakınlığı şüpheli bilgileri dikkatlice elimine edilmelidir. En önemlisi görüntü ve fotoğraf alınmadan önce kişinin izni ve onayı alınmalıdır.

Röportaj tamamlandıktan sonra da işaretleme ve dinleme teknik işlemi yapılır. Bu kapsamda görüşülen kişinin adı, doğum tarihi, adresi, görüşme tarihi, mekanı vs. kaset kutusuna kaydedilmelidir.

Ardından görüşme metni özetlenip kopyası alınmalı, yedeklenmelidir. Bu ürün artık Kdz Ereğlisi’nin sözlü tarih alanında geleceğe aktarılacak bir belgesel veridir. Kent belleğine aittir, Ereğli’lilerin tarihi ve kültürel kalıcı mirasıdır…

Son olarak Kdz Ereğlisi Yerel Tarih Grubu, yapılmış olan sözlü tarih çalışması verisini Ereğli hemşehrilerine sunmalıdırlar…

Paylaşın:
Etiketler:
2532 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...