logo

DR. CAN CANVER TARİHE IŞIK TUTUYOR..

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
DR. CAN CANVER TARİHE IŞIK TUTUYOR..

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Mustafa Gençoğlu, üniversitesinin Sosyal bilimler Enstitüsü Dergisi’nin 2 ( 1 ) cildinde yayınlanan ‘’1864 ve 1871 Vilayet Nizamnamelerine Göre Osmanlı taşra İdaresinde Yeniden Yapılanma’’ başlıklı makalesinde konuyla ilgili bilgiler aktarmaktadır.

II. Mahmud merkezi yönetimi güçlendirmek amacıyla kapsamlı reformlara girişmiş, buna bağlı olarak da mülki taksimatta ve taşra idaresinde çeşitli düzenlemelere gitmiştir. O zamana kadar valilerin atanması, Dahiliye Nezareti kuruluncaya kadar sadrazam adına sadaret kethüdası tarafından yapılıyordu. Osmanlı taşra teşkilatında daha köklü bir yapılanma ihtiyacı ortaya çıkınca; 1864 ve 1871 vilayet nizamnameleriyle bu ihtiyaca cevap verilmeye çalışılmıştır.

1871 Nizamnamesi, idare tarihimiz açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nizamname, çağdaş biçimde bir yerel yönetim mekanizmasının gelişmesinde, sivil bürokrasinin rolünün başkent dışındaki idari mevkilere yayılmasında ve halkın siyasi ve bürokratik süreçlere katılımının artmasında bir dönüm noktası olarak göze çarpmaktadır.

1871 Nizamnamesi’yle Osmanlı Devleti idari bakımdan 27 vilayet ve 123 sancağa bölünmüştü. Vilayetlerde olduğu gibi liva ve kazalarda da idare meclisleri oluşturulmuştu. Kaza İdare Meclisi kaymakamın başkanlığında Mal Müdür, Tahrirat Katibi, Kaza Hakimi         ( Naib ), Müftü ve gayrımüslim cemaatin ruhani reisleri gibi tabii üyeler ve ikisi Müslüman, ikisi de gayrımüslim dört üyeden müteşekkildir.

Kaza İdare Meclisleri; idari davaları ve gelir-giderleri inceler, miri malalrın yönetimi ve korunması, yerel sağlıkla ilgili tedbirler, beledi kuruluşların yapımı ve tamiri, köy yolarlının yapımı ve onarımı gibi konuları görüşür ve karara bağlardı. Bundan başka vergiyle ilgili itirazların görüşüldüğü ilk merciiydi. Kaza Meclisleri, kaymakamın yetkisi dahilindeki sözleşmelerin ve alım-satım işlemlerinin usule uygun olup olmadığını denetledikten sonra itirazlarını veya yetkisini aşan konuları Liva İdare Meclisi’ne havale ederdi.

Kaza İdare Meclisleri, taşra idaresi hiyerarşisi içerisinde etkinliği en az olan meclislerdi. Ayrıca bu meclisler, en küçük problemlerini dahi üst mercilerle danışma konusu yaparak vilayet idaresinde kırtasiyeciliği arttırmışlardır. Bununla birlikte kaza düzeyinde eşrafın yöneticilerle işbirliği kurmalarında ve işlerin kolay yürütülmesinde idarecilere önemli katkılar sağlamıştır.

İdare Meclisleri için uygulanan seçim usulü, 1864 Nizamnamesi’yle belirlenmiştir. Buna göre meclislerin dört üyesinin seçimi, oldukça karışık, uzun ve son kararı hükümet memurlarına bırakan bir prosedüre bağlıydı.

Kastamonu Salnamelerinde Kdz Ereğlisi İlçe İdare Meclisi ( Meclis-i İdare )’nin sivil üyeleri    ( Azay-ı Müntehabiye ) 1869-1905 yıllarına şöyle kaydedilmiştir:

1869 : Azay-ı Müntehabiye : Hacı Mehmed Ağa, Mustafa Bey, Metropolid Vekili Haralambos Efendi, Hacı Yani Efendi.

1870 : Azay-ı Müntehabiye : Mustafa Bey ( muvazzaf ), Hacı Pani Ağa ( muvazzaf ), Mehmed Ağa    ( gayrı muvazzaf ).

1871 : Azay-ı Müntehabiye : Mustafa Bey, Mehmed Ağa, Raşid Efendi, Hacı Yani Ağa.

1872 : Azay-ı Tabiiye : Mustafa Bey, Hacı Mehmed Ali Ağa, Konstanti Ağa.

1873 : Azay-ı Müntehabiye : Mustafa Bey, Hacı Mehmed Ağa, Mahmud Raşid Efendi, Konstanti Ağa.

1874 : Azay-ı Müntehabiye : Hacı Mehmed Ağa, Despot Vekili İstari Ağa, Mustafa Bey, Mehmed Raşid Efendi, Hacı Kosti Ağa.

1875 : Azay-ı Müntehabiye : Hacı Mehmed Ağa, Hacı Ahmed Ağa, Ali Bey, Vekil-i Despot Hacı Hristo Ağa, Hacı Kosti Ağa.

1876 : Azay-ı Müntehabiye : Mehmed Raşid Efendi, Hacı Ahmed Ağa, Ali Bey, Vekil-i Despot Hacı Hristo Efendi, Hacı Yani Ağa.

1877 : Azay-ı Müntehabe :Mehmed Raşid Efendi, Hacı Ahmed Ağa, Hacı Yani Ağa.

1878 : Azay-ı Müntehabe : Ali Bey, Mustafa Bey, Hacı Hristosi, Todoraki Ağa, Dimitri Ağa.

1879 : Azay-ı Müntehabe : Ali Sami Bey, Mustafa Bey, Metropolit Vekili ( münhal ), Todoraki Ağa.

1880 : Azay-ı Müntehabe : Hacı Ahmed Ağa, Eyüp Ağa, Yani Ağa, Hacı Yorgi Ağa.

1881 : Azay-ı Müntehabe : Hacı Ahmed Ağa, Eyüp Ağa, Yani Ağa, Hacı Yorgi Ağa.

1882 : Azay-ı Müntehabe : Ahmed Ağa, Eyüp Ağa, Todori Ağa, Hacı Yorgi Ağa.

1889 : Azay-ı Müntehabe : Tunusluzade Hüseyin Efendi, Hacı İsmail Beyzade Eyüp Bey, Pavlaki, Yani Efendi.

1893 : Azay-ı Müntehabe : Eyüb Efendi, Yiğit Halil Efendi, Yani Ağa, Stefan Ağa.

1894 : Azay-ı Müntehabe : Ali Bey, Yiğit Halil Efendi, Todori Ağa, Stefan Ağa.

1895 : Azay-ı Müntehabe : Ali Bey ( Mecidi 4 madalyası ), Halil Efendi, Todoraki Ağa, Stefan Ağa.

1897 : Azay-ı Müntehabe : Halil Efendi, Hüseyin Efendi, Stefan Ağa, İlya Ağa.

1900 : Azay-ı Müntehabe : Halil Efendi, Mehmed Efendi, Yani Ağa, İlya Ağa.

1905 : Azay-ı Müntehabe : Hacı Halil Efendi, Hacı Musa Efendi ( Mecidi 5, Tahlisiye madalyaları ), Damyanoz Efendi, münhal kadro.

Paylaşın:
Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...