logo

ERDEMİR’İN ETKİSİ, ZBEÜ’NİN YÜKSELİŞİ


Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net

Senede bir kez tam da kuruluş yıl dönümünde ERDEMİR’i güncel verilerle kutlama geleneğimi sürdürüyorum.

Son dönemlerde ERDEMİR’in fuarlar aracılığı ile Avrupa’dan Amerika’ya kadar uluslararası etkinliklerini sürdürdüğünü OYAK Maden Metalürji Grubu basın bültenleri aracılığı ile öğreniyoruz. Yakın zamanda Bingöl bölgesinde yerli hammadde kaynağı bulunduğunu ve dışa bağlılığını önemli ölçüde azalttığını da OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in açıklamasından öğrendik. Erdemir’in yeniden inşa ettiği 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’de ilk üretimin gerçekleştirilmesine ise daha 6 ay önce ay önce bizzat sahada tanıklık ettik.

Fabrikada yetişen ilk Genel Müdür Aşkın Peker’in öncülüğünde Ereğli Teknik Lisesi ve ZBEÜ ile işbirliği projelerini ise takdirle karşıladık. Üniversite kampüsünün yapımına başlanmasını sağlayan 3 milyon dolarlık bağış da hepimizin malumu. (TED Koleji’nin açılmasına; vakıf, spor, müzik kültürünün yaygınlaşmasına vesile olmasını saymıyorum bile) Vergi ve SGK ödemelerini, yüksek istihdam yolu ile ödediği maaşlar ile yerel sektörlere ve perakende ticarete katkısı, yan sanayi, hizmet alımları ile dolaylı yoldan katma değer yaratmasını ve de nakdi-ayni bağışları hesaplayacak veriler elimde yok ama inanıyorum ki dünya şirketi ERDEMİR geliştikçe Ereğli de gelişmeye devam edecek.

Hep söyleriz, Ereğli il olma şartlarını karşılıyor ve kapasite fazlası bile var diye. Saydığım nedenlerle bunda  Erdemir’in de önemli payı var. Ayrıca, ERDEMİR Ereğli’yi bizzat yönetmiyor ama bugün Ereğli’yi 6 dönemdir yöneten Belediye Başkanı Halil Posbıyık da (hep söyler zaten) Erdemirlilik kültürü ile yetişmiş bir yönetici; belediye meclisinde, basında, yerel siyaset, ticaret ve STK ortamlarında birçok Erdemirli veya emeklisi arkadaşımız var.

Hep derim; “Ben Erdemirli değilim ama Erdemirciyim” diye. Belki disiplinli yönetişim tarzım ve yaşıtım (şaka yollu)  olduğu içindir ama yiğidi öldürüp hakkını yememek gerekiyor. Başarıyı göremezsek, başarısızlığını da göremeyiz, eleştiremeyiz. Doğruya doğru!

59. işletme yıl dönümün kutlu olsun Erdemir, iyi ki varsın!.. 

REKTÖR ÖZÖLÇER ZBEÜ’YÜ YÜKSELTİYOR

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özölçer döneminde üniversite-sanayi ve kent iş birliğinin arttığını görüyorum. Ayrıca hem kongre, panel, konferansların sayısında ve niteliğinde ciddi bir yükseliş var hem de basına servis edilme sıklığı arttı. Her ne kadar Ereğli basını olarak, bazen yeni kampüse ödenek ayırmadığı, Ereğli’ye yüzünü yeterince dönmediği gerekçeleri ile kendisini zaman zaman eleştirsek de üniversitenin toplam yükselişinin farkındayız.

Yeri gelmişken; geçtiğimiz aylarda ZBEÜ Konukevinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığım teklifimi yineliyorum: Üniversitemizin farklı yerleşkelerini tanımamıza olanak sağlayacak, il ve ilçelerin gazetecilerini bir araya getirecek vesilelerle toplantılar düzenlenmesini arzu ediyoruz.  Bu birliktelikler ve bilgi paylaşımları, inanıyorum ki mesleki ve sosyal yönde fayda sağlayacaktır. Üniversitelerin sadece öğrencilerin akademik başarısına odaklanmaları değil, bulunduğu bölgeyi aydınlatma misyonu da olduğuna göre, basınla iş birliği projesi bu misyona çok uygun düşecektir.

Nitekim geçenlerde ZBEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Kongresi (ICMEB 24)” akademik anlamda müthiş bir ortam sağlamış. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu da benim yukarıda anlatmak istediklerimi şöyle özetlemiş (basın bülteninden alıntılıyorum):

“Kutoğlu son dönemde üniversite bünyesinde çok sayıda uluslararası kongre ve sempozyumun gerçekleştirildiğine dikkat çekti ve ayrıca, bu faaliyetler aracılığıyla çeşitli üniversite ve ülkelerden araştırmacının ve akademisyenin bir araya gelmesine bununla beraber kendi alanlarındaki son yönelimleri, yaklaşımları ve yeni perspektifleri tartışma imkânı bulmalarına vesile olan Zonguldak’ın adeta bir kongre turizmine ev sahipliği yapmaya başladığını dile getirdi. Akademi ve şehir arasındaki bu etkileşimin karşılıklı bir verimlilik yaratarak gerek akademik çalışmalar gerek de kentin ön plana çıkması için ihtiyaç duyulan etkileşimi sağladığının altını çizen Kutoğlu, bu etkinlikleri gerçekleştirme konusunda başta ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere tüm yöneticilere, akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu.”

Özölçer’e şunu da sormak isterim: Ereğli yeni kampüsünde yüksek teknoloji bölümleri açılacak mı? Turizm ve Denizcilik Fakültelerine de yer açılacak mı? 

.

  • Yerlilik ve millilik sembollerinden 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...