logo

KARADENİZ GAZINI 2023 İLK ÇEYREĞİNDE KULLANACAĞIZ

  • Zonguldak’ta Karadeniz Gazı denize ilk boru indirme ve kaynak töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğalgazın hanelerde kullanılmaya başlamasıyla önemli bir eşik aşılmış olacak” dedi.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için denize ilk boru indirme ve kaynak töreni gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, partililer ve davetliler katıldı.

İlk kaynak talimatı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan…

Törendeki konuşmasında Karadeniz gazında kritik bir safhaya ulaşmanın heyecanının yaşandığını aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün ülkemizin şu ana kadar en büyük doğalgaz keşfi olan Karadeniz gazında kritik bir safhaya daha ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz.” diyerek süreci özetledi ve “Bugün Bismillah diyerek ilk boruları indiriyor ve ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafında da ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Sadece deniz tarafında bu çalışmaları yapmakla iş bitmiyor. Derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğalgazı milli iletim şebekemize taşıyacak karadaki boru hattını yapıyoruz. Gaz karaya gelecek ayrıştırmadan sonra belirli bir basınçla doğalgaz iletim sistemimize aktarılacak. Projenin ilk etabında doğalgaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz gaz ölçüm istasyonunu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz Doğalgaz Boru Hattı Faz-1 inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023’ün ilk çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküplük doğalgazı milli iletim tesisimize aktaracağız” dedi.

“Bugünlere birilerinin ihsanıyla değil canhıraş şekilde ter dökerek geldik”

Sahada açılacak 40 kuyu ile günlük gaz üretim kapasitesini 40 milyon metreküpe çıkartmayı hedeflediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadaki gaz taşıma kapasitemizi de artıracağız. Türkiye’nin son 20 yılda elde ettiği her kazanımın gerisinde çok büyük bir emek sabır ve gayret var. Bugünlere birilerinin ihsanıyla değil canhıraş şekilde ter dökerek geldik. Eğitimden ulaşıma, ticaretten savunma sanayine, sağlıktan çevreye bütün alanlarda hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için çok çalıştık. Dört bir yanda sayılarını 26’dan alıp 57’ye çıkarttığımız havalimanları ülkemizin her köşesinde hizmete açtığımız millet bahçelerinin, toplam 25 bin yatak kapasiteli 19 modern şehir hastanemizin, dünyanın almak için sıraya girdiği insansız hava araçlarımızın akıl ve vicdan sahibi herkesin gıpta ile baktığı otoyolları, tünelleri, milletimize kazandırdığımız her hizmeti engelleme gayretlerine rağmen hayata geçirdik. İşte Zonguldak, Zonguldak’ın merkezinde tüneller mi vardı? Kavşaklar mı vardı? Allah’a hamdolsun. Bunları yapmak da yine bize nasip oldu” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerinin ilerleyen bölümünde güncel ekonomik konulara değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde yaşanan son gelişmeler Türkiye’nin Karadeniz’de yaptığı keşfin stratejik önemini daha da artırmıştır. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan sıcak çatışmalarla birlikte tüm dünyada petrol ve gaz fiyatları tarihi rakamları görmüştür. Sadece gaz ithal eden ülkeler değil bu fahiş fiyat artışlarından hidro karbon üreticisi ülkeler de olumsuz etkilendi. Mesela dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan ABD’de fiyatlar kimi eyaletlerde üç katına varan oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyona da yansımış. Gelişmiş ülkelerde enflasyon oranları son 40 yılın en yüksek seviyelerine çıkmıştır. Şu an küresel ekonominin temel sorunu sürdürülebilir ve güvenilir bir şekilde enerji arzını sağlamakla enflasyonu dizginlemektir. Biz de ülke olarak fiyatların küresel ölçekte bu denli arttığı ölçekte vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık. Konutlardaki doğalgazın fiyatında yüzde 75’e varan düzeyde sübvansiyon sağladık. Hala belirli oranda buna devam ediyoruz. Küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Enerjide bir taraftan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken diğer taraftan ülkemizin potansiyelini tam manasıyla ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Yakın çevresi zengin hidrokarbon kaynakları olan ülke olarak altına bakılmadık taş, deşmedik yer bırakmamakta biz kararlıyız. Daha önce kiralama ve benzeri yöntemlerle yürüttüğümüz arama sondaj çalışmalarını kendi imkanlarımızla yürütmeye karar verdik. Şimdiye kadar 3 adet sondaj gemisi 2 adet sismik araştırma gemisini envanterimize kattık. Sondaj gemilerimizi son dönemde attığımız adımla dörde çıkardık. Kendi filosuna sahip sayılı ülkelerden biri haline geldik. Yeni filolarla gücümüze güç katmaya devam ediyoruz.”

Dördüncü Sondaj Gemisi’nin adını Abdülhamit Han olarak açıkladı

Dördüncü sondaj gemisinin adını da Sultan Abdülhamit Han olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin yeri doldurulamaz konumu anlaşıldıkça şu anda siyasi sebeplerle soğuk bakanlar da mutlaka politikalarını değiştirecekler. Unutmamalıdır ki Karadeniz gazının miktarı kadar tamamen yerli imkanlarla bizim böyle tarihi bir keşfe imza atmamız da önemlidir. Karadeniz’deki keşifle birlikte milletimiz Birinci Dünya Savaşı’nın sebep olduğu büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğalgazın hanelerde kullanılmaya başlamasıyla önemli bir eşik aşılmış olacak. Karadeniz gazı deniz ilk boru indirme ve kaynak törenimizin hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Törenin sonunda ilk boru indirme ve kaynak gerçekleştirildi. Sondajda kullanılan ilk matkap da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye edildi. (iha)

Paylaşın:
514 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ