logo

KDZ EREĞLİ TARİH, DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ-1


DR. CAN CANVER

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
cancanver7@gmail.com

Kdz Ereğlisi, Erdemir’in kuruluşuyla birlikte, 1960’lı yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim süreci geçirirken, sanayileşme ile birlikte dışarıdan göç alırken nüfusu hızla artmış, 4500 yıllık tarihe sahip tarihi mimari dokusu ve doğal çevresi çok büyük tahribat görmüş, kültürel değerleri erozyona uğramıştır.

Ereğli’nin tarihi, kültürel ve doğa değerlerine sahip çıkmak amacıyla bir avuç Ereğli sevdalısı, 1987 yılında Kdz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği’ni kurdular. Amacı; yok olmaya yüz tutmuş Ereğli tarihi ve kültürünü olabildiğince korumak, doğal ve kültürel değerlerini yaşatabilmek ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarabilmekti.

Yaşadığımız kentimizin tarihi ve kültürel değerleri ile çevre ve tabiat güzelliklerinin yarınlara taşınması, tanıtılması ve aktarılması doğrultusunda önemli bir misyon üstlenmiş olan dernek, birçok ilklere imza atmış, Ereğli tarihi, kültürü ve doğasına yönelik birçok etkinliği portföyüne sığdırmıştır.

Dernek, Ereğli’de gerçekleştirilen bütün Kdz Ereğli Sevgi, Barış ve Dostluk Kültür ve Sanat Festivallerine katılarak hemşehrilerimize, ‘Tarihi Yerler Gezileri’nde yaşadıkları kentin tarihi ve mimari değerlerini tanıtmıştır.

Yine tüm festivallerde, 1990’dan bu yana düzenlediği Geleneksel Uçurtma Şenlikleri’nde, Kestaneci Köyü Radar Tepe’de, en güzel uçurtma ve en yüksekteki uçurtma kategorilerinde ödüller dağıttı.

Belirli zamanlarda yayınlar yaptı: kurucu üye Kutsal Kıvrak’ın kaleme aldığı Gazi Gemi Alemdar, Uzun Mehmet ve Kömür, Antik Çağdan Günümüze Cehennemağzı Mağaraları, 1992 ve 2005 yıllarında Fotoğraflarla Anılardaki Ereğli albümleri ( 2 cilt ), Dr. Can Canver’in 1999 yılında yazdığı Çanakkale Savaşlarında Karadeniz Ereğlisi ve Havalisi Şehitleri ile 2001 yılında kaleme aldığı Kurtuluş Savaşında Batı Karadeniz adlı kitapları Ereğli tarih ve kültür değerlerine kattı.

Kdz Ereğlililer Geceleri, Ereğli Türküleri Geceleri düzenleyerek hemşehrilerimizi buluşturdu. Erdemir Musiki ve Folklor Derneği ile birlikte Bizim Eller Ereğli ve Alemdar isimli tiyatro eserlerini sahneledi.

Eski Ereğli fotoğraflarını toplayıp bunları bir yandan albümlerken, bir yandan da kartpostallar ile ölümsüzleştirdi. Festivallerde Ereğli’nin Dünü Bugünü ve Ereğli’de Yaşam başlıklı sergilerle ayrıca Ereğli Müzesi’ne hediye ederek Ereğli kentlilerinin izlencesine sundu. Kdz Ereğlisi Yerel Giysileri ve El işleri sergisi ile Osman Zeki Oral Resim Sergisi’nin açılmasına önayak oldu.

Ereğli öğrencilerinin katılımıyla Kömür ve Uzun Mehmet ve Kdz Ereğli Belediyesi ile birlikte Kdz Ereğlisi Liselerarası ayrıca muhtarlar arası kent kültürü yarışmaları düzenledi.

Kdz Ereğlisi Gezi Rehberi hazırlayarak çeşitli zamanlarda kent içi ve kent dışı geziler düzenleyerek Ereğli’lilere yaşadıkları çevreyi tanıttı. Ovaköy-Kızılcapınar baraj gölü, Çevlik köyü Kızlar Deresi ve asmalı köprüler, Güneşli su değirmeni-Doğancılar, Kayalıdere ve Göleviç Şelaleleri, Alayunt ve Göleviç Mağaraları, Kandilli varageli gezileri gerçekleştirdi. 6 Mayıs’larda Hıdrellez günlerinde Göztepe yürüyüşü, yumurta tokuşturma ve dokuz taş oyunu kültür değerlerimizi gün yüzüne çıkardı. Maltepe ve Ölüce Feneri yürüyüşleri düzenledi.

22 Nisan Dünya Doğum ve 5 Haziran Dünya Çevre Günlerinde; okul öğrencileri ile atık toplama etkinlikleri gerçekleştirdi, ikaz tabelaları astı. Açık oturum ve paneller düzenledi, birçok ormana fidan dikti. Kağıt ve eski gazete toplama kampanyaları ile kamuoyunun dikkatini çekti. İnönü Parkı’ndaki ağaçlara kuş yuvaları yaptırıp astırdı.

Tarih, kültür, doğa ve çevre konularında panel, söyleşi ve görsel sunum teknikleri gerçekleştirdi. Tarih alanında; Kdz Ereğlisi tarihine Genel Bakış paneli, Kurtuluş Savaşı ve Alemdar Olayı görsel sunumu, Kdz Ereğlisi Ekonomik Gelişimi ve Sosyolojik Etkileri paneli, kültür alanında; Kdz Ereğlisi Kültür envanteri görsel sunumu, Kdz Ereğlisi Gelenekleri : Bayramlar, Hıdrellez, Günlük yaşam söyleşisi, Kdz Ereğlisi Evleri ve Mimarisi görsel sunumu düzenledi. Doğa ve çevre alanında ise; Kdz Ereğlisi Ekolojik ve Coğrafik Özellikleri, Kdz Ereğlisi ve Doğal varlıklar ve Osmanlı Çileği sunumları, Marka olarak Ereğli: turizm mi? Çelik Üssü mü? çalıştayı önemli etkinliklerdendi. (Devamı sonraki sayıda )

Paylaşın:
Etiketler:
Share
751 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...
  • KAMPANYALAR AGRESİFLEŞTİ!

    26 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . “RANT ÇETELERİ… KAOS HAREKETLERİ… KARMAŞADAN MENFAAT… PROJE ÇÖPLÜĞÜ… KİRLİ HESAPLAR… HOROZ DÖĞÜŞÜ…SÜNEPE…” ! Yukarıdaki tırnak içindeki kelimeleri (23 Mart 2024 itibarı ile) Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayların seçim kampanyaları söylemlerinden (objektif olmaya özen göstererek) seçtim. Yerel seçimlere az bir zaman kala Kdz. Ereğli belediye başkan adaylarının kullandığı dil de seçmeni endişelendiren boyutta agresifleşti! Yerel ekonomi-politiğin mecrası da bu söylemlere göre şekillenince, demokrasi gereği derdine çare arayan halk...
  • BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!

    22 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir. Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık. Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan b...