logo

KDZ EREĞLİ TARİH, DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ-1

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
KDZ EREĞLİ TARİH, DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ-1

Kdz Ereğlisi, Erdemir’in kuruluşuyla birlikte, 1960’lı yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim süreci geçirirken, sanayileşme ile birlikte dışarıdan göç alırken nüfusu hızla artmış, 4500 yıllık tarihe sahip tarihi mimari dokusu ve doğal çevresi çok büyük tahribat görmüş, kültürel değerleri erozyona uğramıştır.

Ereğli’nin tarihi, kültürel ve doğa değerlerine sahip çıkmak amacıyla bir avuç Ereğli sevdalısı, 1987 yılında Kdz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği’ni kurdular. Amacı; yok olmaya yüz tutmuş Ereğli tarihi ve kültürünü olabildiğince korumak, doğal ve kültürel değerlerini yaşatabilmek ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarabilmekti.

Yaşadığımız kentimizin tarihi ve kültürel değerleri ile çevre ve tabiat güzelliklerinin yarınlara taşınması, tanıtılması ve aktarılması doğrultusunda önemli bir misyon üstlenmiş olan dernek, birçok ilklere imza atmış, Ereğli tarihi, kültürü ve doğasına yönelik birçok etkinliği portföyüne sığdırmıştır.

Dernek, Ereğli’de gerçekleştirilen bütün Kdz Ereğli Sevgi, Barış ve Dostluk Kültür ve Sanat Festivallerine katılarak hemşehrilerimize, ‘Tarihi Yerler Gezileri’nde yaşadıkları kentin tarihi ve mimari değerlerini tanıtmıştır.

Yine tüm festivallerde, 1990’dan bu yana düzenlediği Geleneksel Uçurtma Şenlikleri’nde, Kestaneci Köyü Radar Tepe’de, en güzel uçurtma ve en yüksekteki uçurtma kategorilerinde ödüller dağıttı.

Belirli zamanlarda yayınlar yaptı: kurucu üye Kutsal Kıvrak’ın kaleme aldığı Gazi Gemi Alemdar, Uzun Mehmet ve Kömür, Antik Çağdan Günümüze Cehennemağzı Mağaraları, 1992 ve 2005 yıllarında Fotoğraflarla Anılardaki Ereğli albümleri ( 2 cilt ), Dr. Can Canver’in 1999 yılında yazdığı Çanakkale Savaşlarında Karadeniz Ereğlisi ve Havalisi Şehitleri ile 2001 yılında kaleme aldığı Kurtuluş Savaşında Batı Karadeniz adlı kitapları Ereğli tarih ve kültür değerlerine kattı.

Kdz Ereğlililer Geceleri, Ereğli Türküleri Geceleri düzenleyerek hemşehrilerimizi buluşturdu. Erdemir Musiki ve Folklor Derneği ile birlikte Bizim Eller Ereğli ve Alemdar isimli tiyatro eserlerini sahneledi.

Eski Ereğli fotoğraflarını toplayıp bunları bir yandan albümlerken, bir yandan da kartpostallar ile ölümsüzleştirdi. Festivallerde Ereğli’nin Dünü Bugünü ve Ereğli’de Yaşam başlıklı sergilerle ayrıca Ereğli Müzesi’ne hediye ederek Ereğli kentlilerinin izlencesine sundu. Kdz Ereğlisi Yerel Giysileri ve El işleri sergisi ile Osman Zeki Oral Resim Sergisi’nin açılmasına önayak oldu.

Ereğli öğrencilerinin katılımıyla Kömür ve Uzun Mehmet ve Kdz Ereğli Belediyesi ile birlikte Kdz Ereğlisi Liselerarası ayrıca muhtarlar arası kent kültürü yarışmaları düzenledi.

Kdz Ereğlisi Gezi Rehberi hazırlayarak çeşitli zamanlarda kent içi ve kent dışı geziler düzenleyerek Ereğli’lilere yaşadıkları çevreyi tanıttı. Ovaköy-Kızılcapınar baraj gölü, Çevlik köyü Kızlar Deresi ve asmalı köprüler, Güneşli su değirmeni-Doğancılar, Kayalıdere ve Göleviç Şelaleleri, Alayunt ve Göleviç Mağaraları, Kandilli varageli gezileri gerçekleştirdi. 6 Mayıs’larda Hıdrellez günlerinde Göztepe yürüyüşü, yumurta tokuşturma ve dokuz taş oyunu kültür değerlerimizi gün yüzüne çıkardı. Maltepe ve Ölüce Feneri yürüyüşleri düzenledi.

22 Nisan Dünya Doğum ve 5 Haziran Dünya Çevre Günlerinde; okul öğrencileri ile atık toplama etkinlikleri gerçekleştirdi, ikaz tabelaları astı. Açık oturum ve paneller düzenledi, birçok ormana fidan dikti. Kağıt ve eski gazete toplama kampanyaları ile kamuoyunun dikkatini çekti. İnönü Parkı’ndaki ağaçlara kuş yuvaları yaptırıp astırdı.

Tarih, kültür, doğa ve çevre konularında panel, söyleşi ve görsel sunum teknikleri gerçekleştirdi. Tarih alanında; Kdz Ereğlisi tarihine Genel Bakış paneli, Kurtuluş Savaşı ve Alemdar Olayı görsel sunumu, Kdz Ereğlisi Ekonomik Gelişimi ve Sosyolojik Etkileri paneli, kültür alanında; Kdz Ereğlisi Kültür envanteri görsel sunumu, Kdz Ereğlisi Gelenekleri : Bayramlar, Hıdrellez, Günlük yaşam söyleşisi, Kdz Ereğlisi Evleri ve Mimarisi görsel sunumu düzenledi. Doğa ve çevre alanında ise; Kdz Ereğlisi Ekolojik ve Coğrafik Özellikleri, Kdz Ereğlisi ve Doğal varlıklar ve Osmanlı Çileği sunumları, Marka olarak Ereğli: turizm mi? Çelik Üssü mü? çalıştayı önemli etkinliklerdendi. (Devamı sonraki sayıda )

Paylaşın:
Etiketler:
910 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...