logo

KDZ EREĞLİ TARİH, DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ – 2


DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com

(önceki sayıdan devam)

Dernek 18 Haziran Ereğli’nin kurtuluşu kutlama programını, 1999 yılında resmi kutlama programına aldırdı. 2000 yılında İnönü Parkı’na Alemdar Serdümeni Recep Kahya’nın sembolik mezar anıtını yaptırarak Alemdar günü kutlamasını başlattı. Alemdar Gemisi’nin yaptırılması için daha o günlerde kamuoyu yarattı, Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin bunu gerçekleştirmesine destek verdi.

Akheron Vadisi ve Mağaralar Projesi’ni yazarak Ereğli’deki mağaraların Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmasına önayak oldu. Ereğli Müzesi’nin açılmasında kamuoyu yaratarak bunun gerçekleştirilmesinde aktif rol oynadı.

Dernek üyeleri Kdz Ereğli Kent Konseyi’ne destek vererek; Tarihi Doku ve Geleneksel El sanatları; Turizm; Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma; Katı Atık ve Su Kaynakları ve AB Proje ve Hibe Programları Çalışma Grupları’nda görev alıp projeler ürettiler.

Bu projelerden Kdz Ereğlisi Taşınmaz Kültür Varlıklarımız ( 1.ve 2.dereceden Tarihi Ev ve binalar ) Onarım ve Proje Yardımı ve devamındaki Çelikel Cami Meydanı ve ressam Osman Zeki Oral Sokağı’nın sağlıklaştırılması-Geleneksel El Sanat ve Ürünleri Kadınlar Pazarı Projesi ile Kdz Ereğli Kent Müzesi Projesi’nin Kdz Ereğli Belediyesi tarafından benimsenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarihi Kentler  Birliği, ÇEKÜL Vakfı, Batı Karadeniz Kalkınma Birliği gibi kurum ve kuruluşlarla paylaşılması dernek adına onur verici çalışma ve hizmetlerdendir. Kent Müzesi bugün açılmış, Çelikel Cami Meydanı Projesi ise Ağustos-Eylül 2017 aylarında dönemin Belediye Başkanı tarafından yeniden gündeme alınarak alt yapı fizibilite çalışmaları başlatılmıştır.

Yine derneğin Kent Konseyi’ne sunduğu Ereğli Suriçi Antik Kenti ‘Arkeolojik Yüzey araştırması-Kurtarma Kazısı-Bilimsel Kazı’ öneri ve öngörüsü de BEÜ Arkeologları tarafından yüzey araştırması ve mağara kazısı şeklinde aktive edildi. Derneğin yine Kent Konseyi aracılığı ile Belediye’ye sunduğu Balkan Savaşlarından günümüze Ereğli Şehitleri Koridoru projesi, Kdz Ereğli İnanç Turizmi Projesi, Kdz Ereğli ve Pire Herakleia Mahallesi Hemşehrileri Kardeş Kent Projesi, ilçemizde turizmin geliştirilmesi doğrultusunda birer brifingle anlatılmıştır. Bir zamanlar Kdz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği’nin birer projesi olan Nimet Hoca ve Millet Bahçesi’nin belediye başkanımız tarafından ele alınarak düzenlenmeye başlanması çok sevindirici… Yine Kemer Boğazı’ndaki DDY Demiryolu Tamir Atölyesi ve işliği yapısının yıktırılmaktan kurtarılarak tescillenmesi ve buranın ileride Sanayi Müzesi’ne dönüştürülmesini duymak Ereğli’miz adına çok büyük bir kazanım…

Kdz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği kuruluşundan bugüne yapmış olduğu etkinliklerle Ereğli’de birçok yeni STK’nın kurulmasına da önayak oldu. Bir zamanlar gerçekleştirdiği yağlıboya resim kursları bugün artık Ereğli Sanat Kurumu’nda düzenleniyor. 1992-93 yılında düzenlediği Osmanlı Çilek Teşvik Yarışması; Osmanlı Çileği Tanıtımı Derneği’nin kurulmasına yol açtı. Çevre ve doğa etkinlikleri nedeniyle Kdz Ereğli Çevre Koruma Derneği, Çevre Dostları Derneği ve TEMA Temsilciliği’nin oluşmasına neden oldu. Fotoğraf kursları, fotoğraf sergileri ve albümü etkinlikleri KEFSAD ( Karadeniz Ereğli Fotoğraf Sanatçıları derneği )’ın kurulmasına yol açtı.

2010-11 yıllarında 1.Dünya Savaşı’nda Ereğli limanında konuşlanan ve iki Rus gemisini batıran Ereğli 1 ve Ereğli 2 deniz uçaklarının maketlerinin yapılması söylemi ve projesi bugün Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yeniden ele alındı.

Yine 1999’lu yıllardan beri Ereğli’nin gezi tur programlarına alınması istem ve söylemleri kapsamında belediye ile yapılan işbirliği programı ile 2017’de İstanbul Rehberler Odasına mensup 40-45 rehber Ereğli’de ağırlanmış, kentimiz ve tarihi değerleri onlara tanıtılarak, şehrimizin tur programlarına dahil edilmesi için girişimlerde bulunulmuştur.

Kurulduğundan bu yana Ereğli tarihi, kültürü ve doğası alanlarında birçok projeyi etkinliklerle hayata geçirmiş, başarmış olan Kdz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği bugünlerde sanki a’tılmış gibi bir izlenim verse de kentimiz adına böylesine gurur verici hizmetleri ve eserleri gerçekleştiren, Ereğli’li hemşehrilerimize kazandıran, sunan bu STK’nın, iki dönem başkanlığını yapmaktan ve üyesi olmaktan, Ereğli sevdalısı olarak gurur ve onur duymamak mümkün değil.

Derneğin kurucularına, görev yapmış bütün başkan ve yönetim kurulu üyelerine, tüm üyelerine bir Ereğlili olarak şükran duygularımı sunmadan geçemeyeceğim…

Teşekkürler Kdz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği… Ereğli’nin tarihi, kültürü ve doğa değerlerini yaşatma çabaların için…

Paylaşın:
Etiketler:
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...