logo

KÜRESEL SORUNA YEREL SORULAR


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Tekrar Merhaba; Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu İŞ’te Haber Hayat olarak yeni sayımızda yine birlikteyiz.

Ancak bu kez 175. sayımızda gazetemizin ikinci sayfasındaki ‘editörden’ köşemden değil sadece siteden sesleniyorum.

Zira mücbir sebeplerle PDF olarak yayınladığımız 8 sayfalık gazetemizi şimdilik 4 sayfayla ve tek konuyla sınırlandırdık.

Ve konumuzda malum: KORONAVİRÜS

Sayfa azalınca şöyle bir karar aldık:  İlk sayfa genel içerikli, bir sayfa devletin, bir sayfa milletin ‘sesi’ olsun; Arka sayfamızı ise ‘sosyal sorumluluğumuz’ kapsamında değerlendiririz.

Böylece kapakta “sosyoekonomik şoktayız” manşetini açtık.  İkinci sayfamızı Kaymakam Çorumluğlu’nun kapsamlı basın toplantına (sözlerini kesmeden) ayırdık. Üçüncü sayfamız Başkan Posbıyık’ın belediyeciliği aşan öncü ve örnek hizmetleri ağırlıklı. Ayrıca Milletvekili Demirtaş’ın ısrarlı “sokağa çıkma yasağı” talebi ile “Erdemir’in çaplı yardımına” yer ayırdık ve kısaca “iyi haberlere” yer verdik.  Arka sayfada ise belediyenin şehir panolarına astığı “mesajları” harmanladık

Tabi bu durumda bendeniz ve değerli yazarımız Canver hocamızın köşelerine yer kalmadı. Ve Kübra kardeşimizin eşsiz yemek tariflerine…

Zaten kamusal hizmet yapıyoruz; bu sayfalar, köşeler bizim değil sizin dedik ve “Can sağlığı olsun, inşallah geçer bu günlerde” tesellisi ile gazetemizi tamamlamış olduk.

***

Değerli okurlarımız, Değerli kamu ve STK yöneticilerimiz; Biz medya olarak bazen aracıyız, bazen de kaynağın ta kendisi. Böyle özel zamanlarda eşten-dosttan çok sayıda telefon, mesaj, açık/gizli bilgi, yorum veya öneri geldiği malumunuzdur. Bunları kısaca derlemeye çalıştım ve burada aklımın yettiği, dilimin döndüğünce -kısaca- aktaracağım.

Biline ki bunların çoğu, medya olarak aracılığını ettiğimiz vatandaşın soru, görüş, talep, eleştiri veya övgüleridir:

  • Koronavirüs vakalarının artma ihtimalinde Akciğer rahatsızlıklarının sıklıkla görüldüğü tescil edilen bölgemizde Zonguldak ve Ereğli’deki kamu ve özel hastanelerimizde yeterli miktarda ventilatör var mıdır? Bunların sayısı yetersiz ise(-ki öyle iddialar var) şimdiden edinmek için neler yapılabilir?
  • Özellikle kamu ve özel kargo sektöründe emekyoğun çalışanlar virüs yayılımı/bulaş konusunda gerekli eğitimleri almışlar mıdır?  Ayrıca bu insanların can güvenliği alınmış mıdır?
  • Bankalar neden TOBB’u ve yerel seçilmiş başkanlarını bile kızdıracak düzeyde kredi taleplerini “limit yok, mevzuata aykırı vs.” gibi gerekçelerle geri çevirmektedirler.
  • Bağ, bahçe, süt ürünleri işleri ile uğraşan yerli üreticiler malını pazarda satamayacağına göre  ve bu ürünler üretildiğine göre bunların arz-talep buluşması nasıl sağlanacak? Bu taptaze organik ürünler elde kalmamalı. Mutlaka organize edilerek arz talep buluşturulmalıdır. Büyük marketler, toplu yemek üretenler vs…
  • Kaymakamlığın aldığı sıkı tedbirler ve uygulamalar genelde tekdir ediliyorken, yukarıdaki konuda da ilçe kurulu bir gayret gösterir mi acaba?
  • Belediyenin ürettiği sağlık setlerine bu kadar rağbet varken, bu yöntem başarılı bir model olarak kabul edilip diğer belediyelere de ilham kaynağı olmaz mı?
  • Belediye demişken; çok sayıda yaşlı ve çocuk evlerinden çıkamıyor. Kimileri de evlerinde çalışıyor. Ailelerin canı zaten burnunda ; sokakta ve evlerde sessizlik (hem de her zamankinden daha fazlası; gece /gündüz) isteniyor. Biline… Bu ve benzer konularda yapılacak açıklama, duyuru, anons ve ilanlar işe yarayabilir.
  • Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, tam da bu zor zamanda öncülük edip üyelerine belediyeninkine benzer hizmetlerde bulunamaz mı? Birde, ticareten borçlulara-alacaklılara aman bu olağanüstü durumu suistimal etmeyin çarklar dönsün mesajı veremez mi? deniyor.
  • Ve yereli aşan bir sorunsal: benim sosyal medya sayfamda da paylaştığım gibi tüm dünya ölçeğinde en ucuz sağlık ürünü olan maske temininde neden bu kadar zorluk çekilmektedir. Neden?
  • Ah unutmayalım: Bu süreçte her türlü zorlukla mücadele eden doktorlarımın ve sağlık çalışanlarımın hakkını nasıl öderiz ki?  
  • Son not da -izninizle- kendimizden: Meşhur yoğurtçu/erenler hikayesinde olduğu gibi, inanın tam da şu sıralar (belki satıcıların reklama-ilana ihtiyacı yok gibi görünebilir ama) tüm basın-yayın kuruluşlarının şiddetle reklam -ilan -abone ihtiyacı var. Yoğurtçuyu duyun lütfen!..

Evet yazacak-çizecek belki çok şey var ama şimdilik yeter….

Tüm güvenlik tedbirlerine sıkı sıkıya uyarak, gerekirse “evdekal”arak, sağlıklı kalarak, hayatı eve sığdırarak, temas etmeyerek, hijyen kurallarını ihmal etmeyerek bu belayı başımızdan def etme ümidimizi koruyoruz.

İnanıyorum ki hayaller çok geçmeden bir kaç ay içinde gerçek olacak ve yepyeni bir anlayışla kaldığımız yerden hayatımıza devam edeceğiz.

Sağlıkla kalınız.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1170 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...
  • KAMPANYALAR AGRESİFLEŞTİ!

    26 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . “RANT ÇETELERİ… KAOS HAREKETLERİ… KARMAŞADAN MENFAAT… PROJE ÇÖPLÜĞÜ… KİRLİ HESAPLAR… HOROZ DÖĞÜŞÜ…SÜNEPE…” ! Yukarıdaki tırnak içindeki kelimeleri (23 Mart 2024 itibarı ile) Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayların seçim kampanyaları söylemlerinden (objektif olmaya özen göstererek) seçtim. Yerel seçimlere az bir zaman kala Kdz. Ereğli belediye başkan adaylarının kullandığı dil de seçmeni endişelendiren boyutta agresifleşti! Yerel ekonomi-politiğin mecrası da bu söylemlere göre şekillenince, demokrasi gereği derdine çare arayan halk...
  • BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!

    22 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir. Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık. Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan b...