logo

KÜRESEL SORUNA YEREL SORULAR

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
KÜRESEL SORUNA YEREL SORULAR

Tekrar Merhaba; Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu İŞ’te Haber Hayat olarak yeni sayımızda yine birlikteyiz.

Ancak bu kez 175. sayımızda gazetemizin ikinci sayfasındaki ‘editörden’ köşemden değil sadece siteden sesleniyorum.

Zira mücbir sebeplerle PDF olarak yayınladığımız 8 sayfalık gazetemizi şimdilik 4 sayfayla ve tek konuyla sınırlandırdık.

Ve konumuzda malum: KORONAVİRÜS

Sayfa azalınca şöyle bir karar aldık:  İlk sayfa genel içerikli, bir sayfa devletin, bir sayfa milletin ‘sesi’ olsun; Arka sayfamızı ise ‘sosyal sorumluluğumuz’ kapsamında değerlendiririz.

Böylece kapakta “sosyoekonomik şoktayız” manşetini açtık.  İkinci sayfamızı Kaymakam Çorumluğlu’nun kapsamlı basın toplantına (sözlerini kesmeden) ayırdık. Üçüncü sayfamız Başkan Posbıyık’ın belediyeciliği aşan öncü ve örnek hizmetleri ağırlıklı. Ayrıca Milletvekili Demirtaş’ın ısrarlı “sokağa çıkma yasağı” talebi ile “Erdemir’in çaplı yardımına” yer ayırdık ve kısaca “iyi haberlere” yer verdik.  Arka sayfada ise belediyenin şehir panolarına astığı “mesajları” harmanladık

Tabi bu durumda bendeniz ve değerli yazarımız Canver hocamızın köşelerine yer kalmadı. Ve Kübra kardeşimizin eşsiz yemek tariflerine…

Zaten kamusal hizmet yapıyoruz; bu sayfalar, köşeler bizim değil sizin dedik ve “Can sağlığı olsun, inşallah geçer bu günlerde” tesellisi ile gazetemizi tamamlamış olduk.

***

Değerli okurlarımız, Değerli kamu ve STK yöneticilerimiz; Biz medya olarak bazen aracıyız, bazen de kaynağın ta kendisi. Böyle özel zamanlarda eşten-dosttan çok sayıda telefon, mesaj, açık/gizli bilgi, yorum veya öneri geldiği malumunuzdur. Bunları kısaca derlemeye çalıştım ve burada aklımın yettiği, dilimin döndüğünce -kısaca- aktaracağım.

Biline ki bunların çoğu, medya olarak aracılığını ettiğimiz vatandaşın soru, görüş, talep, eleştiri veya övgüleridir:

  • Koronavirüs vakalarının artma ihtimalinde Akciğer rahatsızlıklarının sıklıkla görüldüğü tescil edilen bölgemizde Zonguldak ve Ereğli’deki kamu ve özel hastanelerimizde yeterli miktarda ventilatör var mıdır? Bunların sayısı yetersiz ise(-ki öyle iddialar var) şimdiden edinmek için neler yapılabilir?
  • Özellikle kamu ve özel kargo sektöründe emekyoğun çalışanlar virüs yayılımı/bulaş konusunda gerekli eğitimleri almışlar mıdır?  Ayrıca bu insanların can güvenliği alınmış mıdır?
  • Bankalar neden TOBB’u ve yerel seçilmiş başkanlarını bile kızdıracak düzeyde kredi taleplerini “limit yok, mevzuata aykırı vs.” gibi gerekçelerle geri çevirmektedirler.
  • Bağ, bahçe, süt ürünleri işleri ile uğraşan yerli üreticiler malını pazarda satamayacağına göre  ve bu ürünler üretildiğine göre bunların arz-talep buluşması nasıl sağlanacak? Bu taptaze organik ürünler elde kalmamalı. Mutlaka organize edilerek arz talep buluşturulmalıdır. Büyük marketler, toplu yemek üretenler vs…
  • Kaymakamlığın aldığı sıkı tedbirler ve uygulamalar genelde tekdir ediliyorken, yukarıdaki konuda da ilçe kurulu bir gayret gösterir mi acaba?
  • Belediyenin ürettiği sağlık setlerine bu kadar rağbet varken, bu yöntem başarılı bir model olarak kabul edilip diğer belediyelere de ilham kaynağı olmaz mı?
  • Belediye demişken; çok sayıda yaşlı ve çocuk evlerinden çıkamıyor. Kimileri de evlerinde çalışıyor. Ailelerin canı zaten burnunda ; sokakta ve evlerde sessizlik (hem de her zamankinden daha fazlası; gece /gündüz) isteniyor. Biline… Bu ve benzer konularda yapılacak açıklama, duyuru, anons ve ilanlar işe yarayabilir.
  • Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, tam da bu zor zamanda öncülük edip üyelerine belediyeninkine benzer hizmetlerde bulunamaz mı? Birde, ticareten borçlulara-alacaklılara aman bu olağanüstü durumu suistimal etmeyin çarklar dönsün mesajı veremez mi? deniyor.
  • Ve yereli aşan bir sorunsal: benim sosyal medya sayfamda da paylaştığım gibi tüm dünya ölçeğinde en ucuz sağlık ürünü olan maske temininde neden bu kadar zorluk çekilmektedir. Neden?
  • Ah unutmayalım: Bu süreçte her türlü zorlukla mücadele eden doktorlarımın ve sağlık çalışanlarımın hakkını nasıl öderiz ki?  
  • Son not da -izninizle- kendimizden: Meşhur yoğurtçu/erenler hikayesinde olduğu gibi, inanın tam da şu sıralar (belki satıcıların reklama-ilana ihtiyacı yok gibi görünebilir ama) tüm basın-yayın kuruluşlarının şiddetle reklam -ilan -abone ihtiyacı var. Yoğurtçuyu duyun lütfen!..

Evet yazacak-çizecek belki çok şey var ama şimdilik yeter….

Tüm güvenlik tedbirlerine sıkı sıkıya uyarak, gerekirse “evdekal”arak, sağlıklı kalarak, hayatı eve sığdırarak, temas etmeyerek, hijyen kurallarını ihmal etmeyerek bu belayı başımızdan def etme ümidimizi koruyoruz.

İnanıyorum ki hayaller çok geçmeden bir kaç ay içinde gerçek olacak ve yepyeni bir anlayışla kaldığımız yerden hayatımıza devam edeceğiz.

Sağlıkla kalınız.

Paylaşın:
Etiketler: »
1330 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...