logo

SANAYİ=DİSİPLİN=BAŞARI

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
SANAYİ=DİSİPLİN=BAŞARI

Karadeniz Ereğli’de üretim yapan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Tat Metal Çelik ve Çınar Boru Profil İstanbul Sanayi Odası istatistiklerine göre Türkiye’nin ilk 500 firması arasında önemli sıralara yerleştiler.

Erdemir 2019’a göre 1 sıra, Tat Metal ise 21 sıra birden yükseldi. Sanıyorum ikinci 500’de de Özdemir Boru, Çemsan gibi yine demir çelik firmaları yer alacaktır. Kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İSO sıralaması ‘üretimden satışlara’ göre yapılıyor. Yani ranta dayalı karlılık veya üretim dışı satışlar firma derecesini etkilemiyor.

O üretim ki; Ereğli’ye özgü çelik sektörüne yüksek tutarlı yatırımların, riskli istihdamların adeta kutsal çıktısı olan üretim…

O üretim ki; emeğin ta kendisi olan, binlerce derece sıcaklıkta demiri kömürle eritip, su vererek çelik elde edilen…

O üretim ki; Ereğli’nin Ereğli olmasını sağlayan… Vs.

Duygusallık bir yana; Sanayi şehri Ereğli’nin Türkiye çapındaki en başarılı firmalarının sanayi kuruluşları olması tabii ki beklenen bir durumdu.

Bu başarıların ardındaki gerçeğe baktığımda; ben en başta iktisadi ve idari disiplini görüyorum, tevazuu ve sadeliği görüyorum, bir de kurumsal ve kolektif bilinci görüyorum.

Öyle ki; Ereğli’de “en güvenilir kuruluşlar” anketi yapsak; Erdemir, Organize Sanayi Bölgesi ve Tersaneler Bölgesi firmaları ilk başlarda çıkacaktır.

Ereğli’ye ‘sanayi silueti’ kazandıran bu firmaların DİSİPLİNLİ VE TEVAZULU duruşları bana hep cazip gelmiştir.

Disiplin dediğimiz; iş yapış şekil ve şartlarındaki kurallara uyum süreçleri ve ayrıca vizyon, misyon ve değerlere aidiyetle bağlılık. Tevazuluğu ise belki şöyle açıklayabiliriz: Başta Erdemir yetkilileri olmak üzere, siz hiç Tat Metal Çelik ortakları Akın Tatoğlu ile Hayrettin Yavuz’un, Abdurrahman Çınar veya Fevzi Özdemir’in, Tümay-Serdar Bakkaloğlu’ndan veya ailelerinden popülist söylemler/eylemler/yaklaşımlar görüp duydunuz mu?

En derin ekonomik krizlerde veya başarılarında bile bağırıp çağırdıklarını hiç duymadık

Ayrıca, salgında da en titiz, tedbirlere en çok uyan firmalar yine sanayi işkolunda (yan sanayi, tedarik, lojistik vs. dahil ) olanlardı.

Bakın; sanayi üretiminin gerektirdiği iş disiplini, karlılığa, istihdama ve nihayet bölge ülke ekonomisine katma değer olarak yansıyor.

Normalleşme takvimi ve konjonktürel etki ile tümünün ve yenilerinin başarılarını arttırarak devam ettireceklerini düşünüyorum.

Şuraya bağlayalım:

Disiplini, tavazuyu ve başarıyı iş ve yaşam kültürü haline getirmiş sanayicilerimizi ülke ve bölge yönetim organlarında daha fazla görmek istiyoruz.

Paylaşın:
Etiketler:
819 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...