logo

TANZİMAT’TAN MÜTAREKEYE KDZ EREĞLİSİ MAARİF MECLİSLERİ

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
TANZİMAT’TAN MÜTAREKEYE KDZ EREĞLİSİ MAARİF MECLİSLERİ

Ali Akyıldız, TDK İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Maarif-i Umumiyye Nezareti’’ başlıklı yazısında taşra maarif meclislerinin bağlı olduğu Maarif-i Umumiyye Nezareti hakkında bilgiler vermektedir.

Sultan Abdülmecid, 1 Mart 1845 tarihinde Meclis’i Muvakkat’ın kurulmasını kararlaştırmıştır. Meclis, birir eğitimin temelini oluşturan sıbyan mekteplerinin ıslahına, diğeri orta dereceli okulları, oluşturmak üzere rüşdiye mekteplerine ve üçüncüsü yüksek ilimlerin tahsil edileceği bir darülfünun kurulmasına dair üç layiha hazırladı; ayrıca eğitim işleriyle ilgilenmek üzere Babıali’de daimi bir meclisin kurulmasını önerdi. Eğitimin ıslahı programının ana hatlarını bu şekilde belirledikten sonra yerini Meclis-i Maarif-i Umumiyye’ye bıraktı.

Meclis, ayda bir defa daha geniş bir katılımla Meclis-i Umumi-i Maarif adıyla toplanmakta ve Meclis-i Maarif’in bir ay zarfında görüştüğü konularla bir sonraki ay yapmayı düşündüğü faaliyetleri ele almaktaydı.

Islahat Fermanı’nın ilanından sonra, 19 Haziran 1856 tarihinde Müslüman ve gayrı müslim bütün tebaa temsilcilerinin katılacağı bir Meclis-i Muhtelit’in tesisi kararlaştırıldı. Bu meclis başlangıçta, toplam altı üyeden oluşurken daha sonra bu sayı artmıştır. Yeni düzenlemeyle birlikte eğitim işlerine bakan meclislerin sayısı ikiye çıktı: Meclis-i Maarif ve Meclis-i Muhtelit-i Maarif… Meclis-i Maarif daha ziyade dini ilimlere, diğeri ise karma eğitime dair konuları görüşecekti.

Maarif Nezareti, Temmuz 1879’da yapılan esaslı bir düzenlemeyle mekatib-i aliye, mekatib-i rüşdiyye, mekatib-i sıbyaniyye, telif ve tercüme ve matbaalar olmak üzere beş ana daireye ayrıldı.

Kastamonu Salnamelerinde Kdz Ereğlisi Maarif Meclisi üyeleri 1876-1905 arası şöyle kaydedilmiştir:

1876-1878 yılları : Reis: Hüseyin Hilmi Efendi, Azalar: Hacı Halil Efendi, Halil Efendi, el-Hac Mehmed Raşid Efendi. 1878 yılında Katib: Ali Rıza Efendi.

1879 : Reis: Naib Osman Fevzi Efendi, Nazırı Hasan Bey, Azalar: Hüseyin Hilmi Efendi, Hüseyin Efendi, Ali Sami Bey, Ahmed Efendi, Ahmed Efendi ( diğer ), Mehmed Raşid Efendi, Hacı Ahmed Ağa.

1880 : Reis: Nazır Miralay Hafız Adem Bey, Azalar: Telgraf Müdürü Cemal Bey ( Mecidi 5 madalyası ), Ahmet Tayyar Bey, Raif Efendi, Hüseyin Efendi, Rik’a hocası Ali Sırrı Efendi.

1893 : Reis-i evvel ahmed Efendi ( saniye ), Reis-i sani Acenta Hüseyin Efendi, Azalar: Mehmed Efendi, Mahmud Bey, Eşref Efendi, Katib: İsmail Rıza Bey.

1894 : Reis-i evvel Ahmed Efendi ( saniye ) ( Paris’te bulunduğu cihetle tarihi bilinemediği ), Reis-i sani Acenta Hüseyin Efendi, Azalar: Mehmed Efendi, Mahmud Bey, Eşref Efendi, Katib: İsmail Rıza Bey.

1895 : Reis: Necib Efendi, Reis-i sani Acenta Hüseyin Efendi, Azalar: Hüseyin Efendi, Hafız Nimet Efendi, Halil Efendi, Eşref Efendi, Katib: Rıza Bey.

1897 : Reis: Kaymakam Emin Muhlis Bey, Azalar: Hüseyin Efendi, Hafız Nimet Efendi, Mustafa Efendi, Eşref Efendi, Halil Efendi, Katib: Rıza Bey.

1900 : Reis: Müftü Hasan Efendi, Azalar: Halil Efendi, Hakkı Efendi, Katib: Rıza Efendi.

1905 : Reis: Kaymakam Emin muhlis Bey, Azalar: Mahmud Bey ( salise ), Nimet Efendi           ( Edirne ruusu ), Rıfat Bey, Hacı Halil Efendi, Yakub Efendi, Katib: Rıza Efendi.

Paylaşın:
Etiketler:
2010 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...