logo

TSO’DAN BEKLENTİMİZ


Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net

Kdz. Ereğli TSO ziyaret fasıllarını ve içe dönük sembolik etkinliklerden çıkıp, ilçeye yönelik etkili işlere geçmeli. Mesela ‘iktisat ve kalkınma toplantısı” (kongresi, şurası- kurultayı-paneli  vs.) düzenlemeli.

Haziran ayında belediye tarafından ‘Kdz. Ereğli’nin Kurtuluşunun 100. yılı Sempozyumu’ düzenlenecek.Öncülüğünü Kemal Anadol ve Halil Posbıyık’ın yaptığı 4 günlük programın ‘ekonomi’ ayağının eksik olduğunu katıldığım toplantılarda söyledim.

Sempozyum programına göre konu başlıklarının çoğu tarihsel kişi ve olaylardan oluşuyor. Sadece üçüncü gün Ekonomi Gazetecisi Meliha Okur’un konuşmacı olacağı “Ereğli Ekonomisi ve Sorunları” konulu 20 dakikalık sunum bence yetersiz kalacak. 

Daha önce önerdiğim; siyasilerin (tüm güncel milletvekilleri veya kriterle belirlenecek tüm ilçe başkanlarının katılımı ile) konuşmacı olacağı ve moderatörlüğünü üstlenebileceğim 2 oturumlu toplantı fikri kabul görmedi.  Sempozyum programı siyasi çekişmelere sahne olsun istenmedi sanırım. Oysa ben buna izin vermezdim. Neyse, geçmişe takılmamak gerek.

Şimdi yeniden ve yeni bir şey öneriyorum: 

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Danışma kurulunu harekete geçirsin  ve sempozyum kapsamında (programın içine sıkıştırılamaz ise öncesi veya sonrasında) başlı başına “İktisat ve Kalkınma” temalı  toplantı düzenlesin.

Tüm taraflar davet edilsin.

Bir oturumda TSO’nun belirleyeceği sektör temsilcileri, diğerinde yatırımcıların başarı hikayeleri ve şehirden beklentileri…

Bir  başka oturumun konuşmacıları ise; iktidar ve muhalefet milletvekillerinden birer kişi, belediye başkanı, kaymakam, TSO başkanı ve bir de akademisyen olsun. Hatta birde Erdemir’den teknik değil de iktisatçı bir konuşmacı olsun.

Konuşulsun yani…

Herkes, Ereğli’nin geçmişten bu güne nereye evrildiğini, bugünü ve gelecekte nereye gide(bile)ceği konusundaki fikirlerini paylaşsın. Gelişmeler, gerilemeler, sorunlar ve çözüm önerileri yorumlansın. Sonuçta tek bir yargıya varmak zorunda da kalmayalım. Öyle ki; izleyiciler “aklın yolu bindir” desin!

Sanayide, tarımda, ulaşımda, inşaat, perakende, hizmet ve turizmde nereden nereye geldik, nereye doğru gidiyoruz? Neden en büyük sorunumuz -hala- işsizlik? Neden ortaklık ve kolektiftik bilincimiz yeterince oluşmadı? Başaranlar bunu nasıl başardı? Ya da başka il/ilçelerin Ereğli’ye öykündüğü kulağımıza sıkça geldiğine göre, yoksa ne kadar da iyi durumda olduğumuzun farkında mı değiliz? İl-ilçe ilişkileri vs…

İzleyicilerden de yazılı sorular alalım ve bunları toparlayıp son bölümde konuşmacılara iletelim.

Bu konuşmaları da yazılı belge haline getirip hem güncel ortama, hem de tarihe hediye edelim.

Bildiğim kadarı ile Türkiye’deki ilk ilçe Ticaret ve Sanayi Odası olan Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, böylece önemli bir ihtiyacı karşılamış ve geçmişle gelecek arasında köprü görevi üstlenmiş aynı zamanda anlamlı ve faydalı bir geleneği başlatmış olacaktır.

Ne dersiniz?

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

#

TSO’DAN BEKLENTİMİZ” için 1 yorum

  1. sayın gönüllü; önerinize katılmamak mümkün değil… lütfen ama lütfen böyle güzel bir konuya politikacı konuk davet edilmesin, çünkü politikacı konukların bu konuyu yapıcı olmaktan çok politik bir propaganda ve eleştiri malzemesi yapacağı çok açıktır… bu konudaki bir toplantının bir beyin fırtınası fırsatı olmasını çok isterim… güzel ereğli’mizin buna çok ihtiyacı var… başarı dileklerimle…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...