“AR-GE TESİSİMİZ DAHA BÜYÜK BAŞARILARIN BAŞLANGICIDIR”
POSBIYIK ŞİKAYETÇİ: “OYAK, VERGİLERİNİ ÖDEMİYOR!”
SÖNMEZ BALIKÇILIK’TA KAMPANYA!
PAMUK : “KADINLARIN SİYASETE KATILIMINI ARTIRACAĞIZ”
EREĞLİ’DE DERE TAŞKININI ÖNLEMEK İÇİN 100 MİLYON LİRA…
“MADENCİLİK SEKTÖRÜ ÖZELLEŞTİRME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA”
Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir.
1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam ediyor. Bugün de çalışmalarımız bitmiş ve sizze ulaşmış bulunuyoruz. İyi ve kötü yanlarımızla huzurlarınızdayız. Yayın politikası olarak iddia ediyoruz, hiçbir partiye angaje olmayacak, saygın ve seviyeli bir yayın politikası takip edecek, olaylar doğru ve gerçek olarak sizlere sunulacaktır.’’
Günlük olarak yayınlana Demokrat’ın sahibi ve yazı işleri müdürü Fedai Erdoğ, spor şefi Necmettin yaşar, haber büro şefi Abdurrahman Katmer’di. Daha sonraki sayılarda yazı işleri müdürü Melek Yüksel olmuştur. Ekspres gazetesi tesislerinde basılan gazetenin sayfa sayısı dörttü. Gazetenin boyutları 37×54 cm idi. Gazetenin yazı ailesinde İsa Ayaz, Turgay Büyükyıldırım, Melek Yüksel, Mehmet Eroğlu, Şükrü Görgülü, Şevket topatan, Halit Uysal, Sina Çıladır bulunuyordu.
Gazetede yerel haberlerin yanı sıra roman tefrikaları ve ulusal basından köşe yazarları, yurt ve dünya haberleri de yer almaktaydı. Gazetenin son sayfası spor haberlerine ayrılmıştı. Gazetenin idarehanesi Köseoğlu İş Hanı Kat.2’de bulunuyordu.
Demokrat 1988’de idari açıdan değişime uğramıştır. Demokrat gazeteciliğini kurucusu Yalçın Keleş, imtiyaz sahibi Doğan Gönüllü’ydü. Spor yönetmeni Nuri Demirtaş’tır. İlerleyen sayılarda genel yayın yönetmeni Sina Çıladır’dı. 1989 yılında haber müdürü Şükrü Görgülü’dür. 1990’da iise haber müdürü Nazan toprak olmuştur. Demokrat kendi tesislerinde basılmaya başlanmıştır. 1991 yılında gazetenin yazı işleri müdürü Şükrü görgülü olmuştur. 1992’de haber müdürü Yusuf Yerdeş’ti.
1994 yılında Demokrat sayfa sayısını altıya çıkararak renkli foroğraflarla yayınlanmaya başlamıştır. Gazetenin bu dönemdeki yazı işleri müdürü Fahrettin Acar’dı. Demokrat’ın yazı ailesine Ayşegül Baysal, Koray kayalı, Çetin Yılmaz, Muhittin Gürlek, Özden Alpdağ, Ali Ayaroğlu, Melih Ayhan katılmıştır. Gazete 5000 TL idi.
Demokrat 1995 yılında Kültür ve Sanat eki vermiştir. Aynı yıl gazetenin yazı ailesine Fazlı Vural katılmıştır. Gazetenin sayfa sayısı dörttür. Gazetenin ikinci sayfasında ‘’Başyukarı’’ adında bir mizah sayfası yayınlanmaya başlamıştı.
1997 yılında gazetenin yazarları arasında Sevgi çeçen ve Arzu subaşı bulunmaktaydı. Arzu Subaşı aynı zamanda gazetenin yazı işleri müdürü olmuştur. Daha sonra bu görevi Sevgi Çeçen üstlenecektir. Bu yıl içinde gazetenin genel yayın yönetmeni Tevfiik aksakal olacaktır. 1998 yılında gazetenin yazarları arasında Ertuğrul Çakman, Şah İsmail Kaya, Aydın Günder, Meral saçaklı, Altan Akçakese bulunuyordu. Ertuğrul Çakman aynı zamanda gazetenin genel yayın yönetmeni olmuştur. Gazetenin genel yayın koordinatörü daha sonra Meziyet uzun olmuştur. 1999 yılında gazetenin genel yayın yönetmeni yeniden doğan gönüllü olmuştur. Gazetenin idari işler müdürü Kerim Kanca, haber müdürü Altan Akçakese’ydi. 1999’da gazetenin yazarları arasında Gürsel Acar, Gökbulut Sağlam, Duygu Akkaya bulunuyordu. 2002 yılında gazetenin spor sayfasında Haldun Özçakır, Yıldırım Yılmaz isimlerine rastlamaktayız. 20032te Atiilla Öksüz’ü gazetenin yazarları arasında görmekteyiz. Gazetenin yazı işleri müüdürü ise Derya Gökbulut Sağlam’dı.
7 Şubat 1992 günü yayınına başlayan Önder gazetesinin kurucusu ve sahibi Celal Bozkuş’tu. Yayın kurulunda Şevket Salcı ve Mehmet Öztürk bulunuyordu. 40×55 cm boyutlarında olan gazete, yerel haberlerin ağırlıkta olduğu bir gazete görünümündedir. Son sayfasını spora ayıran gazete günlük olarak yayınlanıyor ve dört sayfadan oluşuyordu. Halen yayınına devam eden gazete fotoğrafları ve baskı kalitesiyle dikkat çekmektedir.
Gazetenin 4.yayın yılında genel yayın yönetmeni Fazlı Vural olmuştur. Yazı işleri müdürü ise Muzaffer Yoldaş’tır. Daha sonraki sayılarda haberler müdürü olarak Koray Kayalı’yı görmekteyiz. Ali Köse ve İbrahim Tilkici de gazetenin yayın kurulu arasında gördüğümüz isimlerdendir.
Önder gazetesi 1999 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Konrad Adenauer vakfı tarafından düzenlenen Yerel Basın Ödülü-1998 yarışmasında birinci olmuştur. 1998 yılında genel yayın yönetmenliğini Eyüp Bektaş’ın yapmaya başladığı gazete, 2006 yılında 6 sayfa çıkmaya başlamıştır.
9 ağustos 1997’de yayınlanmaya başlayan Hedef gazetesinin imtiyaz sahibi Yakup Bayram, genel müdürü Koray kayalı, yazı işleri müdürü Ahmet Keleş’ti. 1998 yılında gazetenin genel yayın yönetmeni sırasıyla Serdar okmar ve altan altay olmuşlardır. Gazetenin idarehanesi Meydanbaşı caddesi Şube Sokak No.32/C’de bulunuyordu. Gazetenin yazarları arasında Tahir Çömeten, Adem Enis, Barbaros Tufan, Yakup Bayram, Koray kayalı, Ahmet Serdar, Mustafa Fatih, Ertuğrul Çakman bulunuyordu.
Hedef dört sayfadan oluşuyor ve günlük olarak yayınlanıyordu. Yaman Matbaası’nda basılıyordu. Gazete 1999 yılında ‘Milli ve Manevi Değerlere saygılı’ ifadeleriyle yayınlanmaya başlamıştır. Genel yayın yönetmenliğine de değişikliğe gidilerek Vedat Kılıç bu göreve getirilmiştir.
Hedef 518.sayısıyala beraber Yeni Hedef ismiyle çıkarılmaya başlanmıştır. Yeni Hedef’in yazar kadrosu Hedef’le aynı kadrodur. Ancak yeni bir isim Kurtuluş Ayyıldız bu kadroya dahil olmuştur. Hedef ve Yeni Hedef gazeteleri, yerel sorunlara ağırlıklı olarak yer vermekle beraber ulusal gündemi de yansıtan bir yayın anlayışına sahip olmuşlardır.
5 Ocak 1999’da yayınlanmaya başlayan Bölge gazetesinin imtiyaz sahibi Erçin Mert ( Haşhaş ), yazı işleri müdürü Serap haşhaş, genel yayın yönetmeni Seyfi Boyraz, haber müdürü Serkan Aydemir’di. Gazetenin idarehanesi yalı caddesi Tumbalar yalısı No.17/1’de bulunuyordu. Gazete Eser matbaacılık tarafından basılmaktaydı. Sekiz sayfadan oluşan gazetenin boyutları 35×50 cm idi. Gazete ‘Sınır Tanımayan Gazete’ adıyla yayınlanmaktaydı. Gazetenin yazarları arasında Seyfi Boyraz, Aytekin Seçkin yer almaktaydı. Bölge, yerel haber ağırlıklı bir gazeteydi. Bölge gazetesi 2002 yılında ücretsiz bir spor eki vermiştir.
Etiketler: can canverİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler
08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler