logo

DOĞAN GÖNÜLLÜ YAZDI “SUYU PAYLAŞMAMAK”


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Bir bardak değil ama bir baraj dolusu ‘su’da Ereğli ile Erdemir arasında kopan fırtına ile ilgili iç sayfalarımızdaki yorumsuz haberimizin özeti şöyle:

Başkan Posbıyık, bir süredir (şehre içme suyu ve fabrikaya sanayi suyu sağlayan Kızılcapınar Barajında) “su oranı kritik seviyeye gelince, öncelik sanayi üretimine verilecek bu durumda Erdemir şehrin suyunu kesecek, bu kabul edilemez” diyor. İddiasının somut dayanağı ise kendisinden önceki dönemde belediye ile Erdemir arasında imzalanan protokolün ilgili maddesi.

Erdemir de hemen ardından yaptığı açıklamada başkanın yanıltıldığını savunup “Paylaşım oranlarını DSİ belirledi, Belediye’ye tahsis edilen içme suyu miktarının düşürülmesi söz konusu değildir.”diyor ve teknik gerekçelerini açıklayarak ekliyor: Baraj ve soğutma suyu Erdemir için hayati öneme sahiptir.

Sıra Posbıyık’a geçtiğinde fabrikanın oyalama taktiğini sürdürdüğünü tekrar ederek. Erdemir’in savlarına tek tek cevaplar verip, hukuka aykırı imar ve kirlilik, atık konularını da işin içine katarak açıklamanın “yanlış, yanıltıcı ve gerçek dışı olduğunu söyleyiveriyor. Kurt Politikacı başkan, şu sözlerle açık kapı bırakmayı da(hoş, kimilerine göre kapılar zaten karşılıklı olarak açıkmış ya!..) ihmal etmiyor. :  “Çözüm bekleyen bütün konuları konuşmak ve doğru bilgilenmelerini sağlamak için kendilerini Ereğli’ye davet ediyorum.

Buraya kadarı işin yorumsuz özetiydi… Şimdi de “haber kutsal yorum hürdür faslından  akıl yürütelim:

Her iki tarafı dinlediğinizde “yahu bu da haklı” denilebilecek bir pozisyon var gibi! Başkan haklı; Çünkü su hayattır! Şehir halkının susuz kalması hiçbir teknolojik üretim gerekçesi mazeret asla sayılamaz. Diğer tarafta ise fabrika da haklı; Çünkü, bildiğim kadarı ile Ereğli’de kurulmasının üç temel gerekçesinin (kömür, doğal liman ve su kaynaklarına yakınlığı) birinden, yani ‘su’dan, üstelik de kendi kurduğu tesis ile faydalanamadığı için üretiminin aksamasını istemiyor. Bu durumda ikisine de acı gerçeği Hoca Nasreddin’e nazire yaparcasına söyleyelim: SEN DE HAKSIZSIN!

Diyeceksiniz ki “niye?” : Bakın Merhum Sosyolog Mübeccel Kıray Hocamız “Ereğli; ağır sanayiden önce bir sahil kasabası” (Ocak 1964 İletişim yayınları) kitabında satır arasında ne yazmış : (O zamanki adı ile/Demir Çelik Kuruluşunun ilçedeki spor kulüplerine, derneklere, evlenen personeline vs.yardımları özetledikten sonra, şehir halkı ile iyi ilişkiler kurma çabalarından bahisle) “… Bunlardan başka fabrikanın araçları, kasabanın KRİTİK BİR HAL ALAN AKARSU DURUMUNA yardımcı olmak üzere ŞEHRE SU DAĞITMAKTADIR. Fabrikanın özel plajı kasabalıların da yararına açılmıştır. Son iki yardımı Ereğlililer bir nevi özür dileme saymaktadır. Onlara göre, fabrika yapımı başladığı için SU AZALMIŞ, güzelim plajların zaten fabrika bozmuştur.” Bunların halk tarafından birer lütuf değil, hak olarak görüldüğünü de eklemiş hocamız yazısına.

Şimdi ben de diyorum ki: Bundan 55 sene önce fabrika(Erdemir), suyu şehre dağıtırken bugün (iddia o ki) kesmek için sözleşmeye madde ekliyor. Ve efendim, bundan 55 yıl öncesinde suyunun azaltıldığını gören halk ise hala aynı fabrikaya bağımlı görünüyor!  

Bu durumda; ikisi de hem mağdur, hem de haksızdır. İkisi için de hayati önem taşıyan su kaynağının bir gün azalacağını öngörüp de “SUYU PAYLAŞMAMAK” adına 50 küsur yıldır ayrı birer tesis yapamadı iseler HER İKİSİ DE HAKSIZDIRLAR. Aslında şehir günü geldiğinde bunu talep edebilir ve yapılmasını sağlayabilirdi. Haydi, şehir talep etmedi diyelim. Fabrika da bunu öngörerek sosyal sorumluluk kapsamında şehre bir tesis arz edebilirdi. Böylece, yine Merhum Kıray hocamın dediği gibi Fabrika ve Şehir aynı kaptaki su ve zeytinyağı gibi ayrı ayrı durmaz ve her halükarda bugünkü kavga da yaşanmazdı. 

Tekrarla Sorunun çözümü; suyu paylamak adına değil, DSİ’nin de devreye girmesi ile SUYU PAYLAŞMAMAK adına AYRI AYRI TESİSLEŞME protokol imzalamakta yatmaktadır. Bunu bekliyoruz.  Nokta.

METİN DEMİR

Geçtiğimiz gün KANAL Z’de Zonguldak Ticarete Odası Başkanı Metin Demir’le canlı yayındaydık. Kendisine Filyos Projesi ile ilgili sorular yönelttim; doyurucu cevaplar aldım. Karşımda sakin, konulara vakıf ve koltuğunun hakkını veren, ondan güç alan değil güç veren dopdolu bir başkan gördüm. Bu konuyu web sitemizdeki  “ZTSO BAŞKANI METİN DEMİR’E SORULAR…” başlıklı köşemde uzun uzun yazdığım için burada tekrarlamıyorum.  Ancak o programdan sonra dikkat çeken bir konuyu aynı yazımdan alıntılıyorum: “Sayın ilgililer, yetkililer, siyasetçi ve iktisatçılar; Ankara’dan– Zonguldak’tan bakınca Ereğli-Alaplı (batı) tarafının yeterince gelişmiş görülmesi, evet kulaklara hoş geliyor ama devlet yatırımlarından ve ekonomik projelerden yeterince yararlanamama sorununu da beraberinde getirdiğinde hiç de hoş olmuyor! Gelişmenin (ili dengeleme adına) gerilemeye neden olduğu nerede görülmüştür?”

Paylaşın:
Etiketler:
Share
998 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “FONKSİYONEL KARŞILIKLI İLİŞKİ ŞART!”

    11 Eylül 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Biz Ereğlililer Erdemir’le nasıl övünç duyuyor ve ‘etle tırnak gibiyiz’ metaforunu kurguluyorsak, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olmak istemesini de, büyümesi gelişmesi ve imtiyazlara sahip olmasını da aynı açıdan değerlendirebiliriz. “Ah keşke yabancılar alsaydı da …”  diye başlayan cümleleri kuranlar emperyalizme (bence istemeden) kucak açanlar ve adeta “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” diyenlerdir. Erdemir, Oyak Maden Metalürji’nin ana şirketi olarak (tüm anonim şirketler gibi) karlılığa odaklıdır. Büyümek, gelişmek...
  • KUZEY MARMARA’DA KAPLAMA LASTİK CANIMIZI ALIYORDU!

    11 Eylül 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Geçtiğimiz günlerde İstanbul-Ereğli seyahatimizi Kuzey Marmara Otoyolu’ndan gerçekleştirdik. Büyük dram yaşadık; eşim, ben ve arkadaşımızla az daha ölüyorduk, kabus gibi bir geceydi! Sözüm ona Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Teknolojisi ile donatılmış otoyolda oldu tüm bunlar… Olay şöyle oldu: Gece 20.30-21.00 civarında Ankara yönüne doğru Akyazı gişelerine birkaç kilometre kala hızımı azalttım ve 4 şeritli yolun sağdan 2. şeridinde sakince ilerliyorum. Yol sakin, hava açık… Birdenbire çok büyük bir gürültü koptu ve araç korkunç bi...
  • MEVSİMLERİN OLUŞTUĞU YER: KDZ EREĞLİSİ

    11 Eylül 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Yılın, iklimdeki değişikliklere göre kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar olarak ayrılan bölümlerine mevsim denir. Kuzey yarımkürede mevsimlerin başlangıcı şöyledir: Kış gündönümü 22-23 Aral, ilkbahar ılım noktası 20-21 Mart, yaz gündönümü 21-22 Haziran, sonbahar ılım noktası da 22-23 Eylül’dür. Ilım noktalarında günler ve geceler eşit uzunluktadır; kış gündönümünde yılın en kısa günü, yaz gündönümünde yılın en uzun günü yaşanır. Yeraltı tanrısı Hades, aşık olduğu Persephone’nu ölüler ülkesine kaçırıp, ona sunduğu meyveyi yedirdikten sonra ka...
  • NEDENDİR?

    09 Ağustos 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Oh; çok sevdiğim yaz sıcağında özgür buharız, kısıtlayıcı kışa inat! Zamansız-amansız ölümlerin içe vurmuş ağıtları… Sessiz siyaset, suskun kamu, artan fiyatlarla yarışan vergiler! Kirlenen hava, azalan su, bozulan insanoğlu… “Nedendir?” diye umursasak bir türlü, umursamasak iki türlü zorluk. En iyisi umursamak ve detayda kaybolmadan usta şairin şiirine başvurmak : NEDENDİR Martıların kanat çırpınışları nedendir? Beyaz köpüklü dalgaların üstünde !.. Nedendir ay ışığının dalgalara verdiği renk Gecelerin ...