logo

AKLIN YOLU BİNDİR: BOZHANE CAMİSİ BÜYÜTÜLEMEZ Mİ?


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

İktisat bilimi yada sanatı, hiçbir ürün ve hizmetin aynı anda “hem daha kaliteli, hem daha ucuz, hem de daha hızlı olamayacağını” söyler. Bunlarda ikisini size seçtirir, dışarıda kalan olmayacak demektir. Yani ucuz ve hızlı bir iş şey istiyorsanız bu kaliteli olamayacak anlamındadır. Ya da “kaliteli ve hızlı” işte “ucuz” olamaz gibi….

Maslow‘un ihtiyaçlar hıyararşisine göre de, insanlar en temel ihtiyaçları karşılanınca artık, başarma ve kendini kanıtlama gibi üst sayılabilecek gereksinimlere yönelirler…

Şehirlerde insanlar gibi adeta canlı organizmalardır. En temel ihtiyaçlarından sonra artık prestij değerlere yönelirler.

Ya Ereğlimiz, Şirin Ereğlimiz....

Henüz suyumuz Erdemir’e bağlı, Hükümet binamız emanet, emniyet müdürlüğümüz kirada, belediye binamız pasaj versiyonu, fakültelerimiz dağınık ve kampüs projesinin gerçekleşmesini yıllardır bekliyoruz. Atatürk Kültür Merkezimiz eskidi, trafik sorunsalı ise kronik vakamız… vs…

Hal böyle iken, şehrin sahiline büyükçe cami yapmak, pardon yaptırmak istiyoruz! Tartışıyoruz; Kağıt üzerindeki Kent Meydanına mı yapalım, yoksa Amfi tiyatronun olduğu yere mi, Yeni Belen Mezarlığına mı, Osmantepeye mi?

Kime yaptırmak istiyoruz: Hükümete

Kimlerle: Devletin valisi, İktisatçı kaymakamımız ve de hükümetin ve muhalefetin milletvekilleri aracılığı ile…

Ne zaman? : Kamuda tasarruf tedbirlerinin açıklandığı bu günlerde !

Ben de şimdi inanç değerlere bağlı ve önem veren bir vatandaş olarak diyorum ki; gelin şıklar arasına bir de Bozhane Camisini yıkıp; Çınar taksiye kadar olan alanı değerlendirip kapalı açık alanları olan bir cami yapmayı da değerlendirelim. Atatürk Kültür Merkezi ile Cami yan yana milli ve manevi değerlerimiz sahilimize yakışır.

Müsait ve zaten amacına uygun alan, sahilse sahil, merkezse merkez, şerefiye ise şerefiye, tasarruf ise tasarruf….

İktisat bilimine takla attırıp “ucuz, hızlı ve kaliteli bir eser” çıkaralım ortaya. Maslow‘un teorisine de “prestij” göndermesi yapalım.

2000’li yıllarda Festival kapsamında Kdz. Ereğli’de söyleşiye gelen Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Merhum Talât Sait Halman “Aklın yolu bindir” diye kitap yazmıştı…

Nurlar içinde yatsın…

Not : Bu arada : Birkaç kaynaktan öğrendiğime göre Ak Parti Milletvekilleri Posbıyık‘ın sahil projesine burun kıvırmışlar. Sahi ne bekliyorduk ki!..: “haydi hemen harekete geçelim” mi diyeceklerdi; Ya Erdemir’i yada başka sponsoru işaret etmelerinde başka!… Bu durumda İyi Parti İlçe Başkanı Balbaloğlu‘nun (Posbıyık‘ın Akşener’i kapıda karşılamamasına rağmen) “projeye tam destek” mesajı hemen önem kazanıyor hem de satır aralarını yeniden okumamızı gerektiriyor.

Paylaşın:
Etiketler:
Share
1441 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...