logo

CAMİ YERİ SONDAJI HAYRA ALAMET OLABİLİR


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Kdz. Ereğli sahiline cami yapılması kampanyasında yeni aşamaya daha gelindi.

Halkın çoğunluğunun karşı çıktığı, tamamının öncelik olarak görmediği kampanya, Ak Parti kanadınca düzenleniyor.

İlk somut hareket ise bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sondaj araçları gönderilmesi ve çalışmanın fiilen başlatılması ile geldi.

Bendeniz, sahile cami yapımına Belediye Başkanı Posbıyık’ın Haziran’da açıkladığı kıyı düzenleme projesinde de, bakanlığın son projesinde de kesin ve net bir dille karşı çıkmıştım.

Benim gibi birçok çevre de (özellikle bakanlığın projesi olmak üzere), açıklamalar ve eylemlerle karşı çıkmıştı.

Karşı çıkışlarda ortak nokta, “camiye karşı değiliz ama yerine karşıyız, alternatif yerler değerlendirilmelidir” şeklinde oldu. Tabii ki mantıklı gerekçeleri sunularak ve değerlendirilebilecek alternatif yerler sıralanarak…

Geldiğimiz noktada, gördüğüm kadarı ile bugün küçük bir platformda deniz zemini sondajı, küçük bir araçla da kara zemini sondajı başlatıldı. (Kara sondajı belediye tarafından durduruldu, denizdekine yetkisizlik nedeni ile müdahale edilemedi)

Aniden, bir sabah erkenden, izinsiz, törensiz, silik bir şekilde ve ilgili kurumlara bilgi verme gereği dahi duyulmadan yapılan bu sondaj çalışması bende “bu işte bir bit yeniği var!” duygusu/kuşkusu uyandırdı.

Hatta bu gelişmeyi(!) hayra alamet olarak yorumladım.

Çünkü bence bu işin otoritesi(her kimse ), hayırlı tefekkür sürecinden sonra neden oraya cami olamayacağına dair birçok ipucuna ulaştı ve bunun somut delillerini oluşturuyor.

İddia etmiyorum ama kanımca bundan sonraki aşamalarda bir bakıma “olmayana ergi” metodu uygulanacak ve “sahile cami işte şu şu nedenlerle yapılamıyor, yeni önerimiz işte şurasıdır” denilecek.   

Yani, cami yeri konusundaki ısrarcılar, gücü aşan bir rol üstlendiklerinin farkına vardılar ve daha üstlenilebilir bir rolün hazırlıkları için bu zemin etüdünü alelacele başlatmış olabilirler.

Ben teknik bir insan değilim ama iktisat okumuşluğum vardır: Hani şu sınırlı kaynakları sınırsız ihtiyaçlara adilce bölüştürme sanatçılarının/siyasetçilerin sanatı olan; iktisat…

İşte buna göre; ülkemizde, bölgemizde bunca kaynak sorunu varken, israf inancımızda yasaklanmışken, aklıselim ve mütedeyyin kesimler bu işe karşı çıkmışken otoritenin ısrarcı olacağını sanmıyorum.

Sadece sanatçı-lar rol değiştirmek için mola veriyor olabilir. Hem de Amfi Tiyatro alanında: tam yerinde ve zamanında yani!

Şahsen ben ikinci perdeden umutluyum!…

Tiyatronun ikinci perdesinde daha büyük, daha görkemli, daha etraflıca camiyi -genel kabul gören bir başka alanda- kazanabilir Ereğlimiz.

Hem sonra Ak Parti deli mi olmuş; Başkan Posbıyık’ın (her noktasını oya gibi işlediği için) adı ile anılan sahile cami yapacak mirim? Sadece neden yapılamayacağını açıklayacak.

İşte bunun için zemin sondajı hayra alamet olabilir ve altından çok şey çıkabilir!

Bekleyelim görelim, ne demiş şair:

Hak şerleri hayr eyler
Zan etme ki ğayr eyler
Ârif ânı seyr eyler
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler

Paylaşın:
Etiketler:
Share
1268 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

#

CAMİ YERİ SONDAJI HAYRA ALAMET OLABİLİR” için 1 yorum

  1. Selime yılmaz : diyor ki:

    Bencede çok haklısın katılıyorum sana abicim🙏

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...