logo

FAZLI ERDOĞAN, EROL ÇİVİCİ, MURAT SESLİ, EVRİM BALBALOĞLU


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

2024 Mart Yerel seçim süreci hızla ilerlerken tüm ülkede ve bölgede olduğu gibi Karadeniz Ereğli’de de belediye başkanı aday adayı çokluğu yaşanıyor.

Bununla birlikte parti kulislerinde ve toplumda aday/parti denklemi kurma çabaları gündemin ana konusu haline geldi.

Ak Parti MHP haricindeki partilerin (kendi kurumsal kimliklerini erittiği gerekçesi ile ) ittifaka kapalı tavırları her ne kadar formülleri kolaylaştırsa da ‘bilinmeyenler’ denklemlerin çözümünü zorlaştırıyor.

Aday adayı olup olmadıkları henüz bilinmeyen yerel potansiyel dinamiklerden bahsediyorum.

Süreler, istifalar, başvurular, istişare veya mülakatların, hatta önseçimlerin önemli ama parti içi formalite ve kriterlerden ibaret olduğu bilinen bir gerçek.

Hal böyleyken Ereğli ölçeğinde gözler; resmileşen aday adayları kadar, potansiyel aday adaylarına da çevrildi.

Tıpkı bu yazının da ana konusunda olduğu gibi…

Çünkü yarışta varsalar plan başka, yoksalar başka, hatta ısrar veya ikna sonucu varsalar yine başka…

Geçelim…

Aday adaylığı başvurusu yapmayan Ak Parti Eski Milletvekili Fazlı Erdoğan’ın Ereğli’ye vefa borcu sevdası ile hizmet etme isteğini yaptığım röportajlardan ve sohbetlerden biliyorum. İnanıyorum ki sık sık “hazırım, buradayım, vakıfım ve varım” diyen Erdoğan, yetkili ve etkili isimlerin kendisine ulaşması ve aday adaylarından bazılarının feragat etmesi halinde ağabeylik sorumluluğu ile Belediye Başkanlığı yarışına girer. Ben girer diyorum ama (oğlu ve profesyonel yöneticisi Furkan Erdoğan, her ne kadar Ereğli OSB kısmını üstlense de) bir yandan sevmeye başladığı inşaat sektörü, diğer yandan sanayicilik işleri, öte yandan da aile içi yoğunluk yaşayan Erdoğan, ne der onu bilemem. Eh onu da kendisine soracaksınız.    

.

Erol Çivici CHP’de 2019 seçimlerinin favori aday adaylarındandı, aday olamadı, sonrasında pek ses de çıkarmadı. Küstüğü, kaçtığı, korktuğu söylense de…. O, Ereğli’deki işlerini toparlayıp İzmir’de inşaat ve turizm sektöründe yeni yatırımlara girişerek başarılı ve kazançlı oldu. Ama denilen o ki; “hali vakti yerinde olan ve polemiklerden, kutuplaşmalardan uzak duran Çivici, 2024 yarışına girerse(ikna edilirse) parti içinde kartlar yeniden dağıtılır. CHP’nin iddiasına iddia katar!  Hele bir de genel merkez, milletvekilleri ve örgüt gücünü arkasına alırsa vay Ak Parti’nin haline!.” Deniyor. Ya da Çivici birine açık deste verirse…  Dedim ya; parti içi süreçlerde denklem, ‘kazanmak’ sonucuna göre kurgulanıyor.

.

Murat Sesli. Kaç senedir çalışıyor ve kayıtsız-şartsız “ben aday adayı değilim adayım” diyor. Nitekim hala aday adayı olmadığına göre ya beklediği bir gelişme var ya da bildiği bir formül. Seçmende karşılığı olduğu bilinen Sesli’nin herhangi bir şekilde adaylığı veya desteği tüm denklemleri değiştirir. Ancak Sesli’ye oy verecek seçmenin diğer partiler tarafından konsolide edildiğini göz ardı etmemek gerek. En erken çıkıp en geç kalmak, “Biz kararımızı verdik” cevabı ile karşılaşma riskini göze almayı gerektirir! Sesli ses çıkartmalı!..

.

İyi Parti Zonguldak Milletvekili 1. Sıra Adayı Evrim Balbaloğlu Mart Genel Seçimlerinde ciddi oy aldı. Az farkla kaybetti. Belki CHP-İyi Parti ittifakın üçüncü sıra adayı olsa idi şimdi meclisteydi. Neyse, geçmişe değil geleceğe baktığımıza göre yerel dinamik haline gelen Balbaloğlu’nun parti içinde ve seçmen kitlesinde partisi ile doğru orantılı olarak (hatta yerel çalkantıların fazlalığına bakarak daha da fazla oranda diyebilirim) irtifa kaybettiğini söyleyebilirim. Balbaloğlu parti yönetiminde değil ama ilçe yönetiminde etkili. Ve İYİ’de hala Aday adayı çıkmadı(ya da biz bilmiyoruz) . Peki bu durumda Belediye başkanlığı adaylığı düşünüyor mu, düşünmüyorsa herhangi bir adayla siyasi bir angajman/pazarlık sürecine girilmişmidir?

Dedik ya aritmetik veya siyasi de denklemlerde, bilinen kadar bilinmeyen (x) ler daha önemlidir.  

Bugün bilinmeyenler üzerine kafa yorduk, yüksek sesle düşündük, düşünenlerin sesi olduk.

Aday Adaylarının ve potansiyel olanların hepsi değerli, hepsi hizmet ve Ereğli sevdalısı ve ortak kaygıları var:

“Kendi ile değil kenti ile kaygılanma kaygısı.”

Bakalım süre geçtikçe, flu tablo netleştikçe, bu kez bilinmeyenler üzerinden değil bilinenler üzerinden değerlendirme yaparız.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
Share
2833 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

#

FAZLI ERDOĞAN, EROL ÇİVİCİ, MURAT SESLİ, EVRİM BALBALOĞLU” için 1 yorum

  1. Ahmet : diyor ki:

    Doğan bey belde belediyelerinide aday adayları ve mevcut başkanların çalışmalarını değerlendirir mısınız…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...