logo

GÖNÜLLÜ YAZDI : SİYASET DIŞI


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Seçim yoğunluğunu değerlendirmenin zamanı değil.

Nasıl değerlendireyim ki; henüz tablo flu!

Kimin gerçekten milletvekili adayı olduğu, kimin bir sonraki hamlenin hesabını yaptığı belli değil.

Siyaset; medya üzerinden algı oluşturma, belagat ve hamle yapma sanatı olmaya, popülist fırsatçılar da bu yolun yolcusu olmaya başlamış.

Oysa benim bildiğim siyaset; zor ve kısıtlı koşulları kolaylaştıran liyakat sahibi kişilerin seçtiği yüksek erdemli bir görevdir.

Medya, siyaset ve ticaret kombinasyonunun seçen ve seçilenler üzerindeki etkisi çoğu zaman ‘algı’dan ibaret kalıyor ve yine çoğu zaman gerçeklerle örtüşmüyor. Toplum mühendisleri stratejik kurgularını; ülkenin, toplumun, bölgenin ilerlemesi ve yükselme üzerine değil de, ne yazık ki toplumun ilgisi (!) üzerinden kurguluyorlar. Yani çoğu zaman lazım olan değil, talep edilen veriliyor tıpkı bazı medyalar gibi!  

Yani efendim henüz bir sigortası olmayan bu sisteme kısa devre yaptırmanın bir alemi yok! Hele bir adayları belirlesin partiler; elbet imadan, çıkardan, kısır çekişmelerden arındırılmış yorumlarımızı yazarız.

Benim bugünkü değerlendirmem idareciler/kamu yöneticileri üzerine olacak.

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI MEHMET YAPICI

Hükümetçilikten ziyade devletçi yapısı var gibi. Bu niteliği ile (gazetecinin mülkü amiri övmesi pek hoş karşılanmasa da) ‘o’nu kendime yakın hissediyorum.

Mütevazı ve medyaya mesafeli duruyor. Popülist kaygılardan uzak ama bu özellikleri onun fazlaca tedirgin algılanmasına neden olabilir.

Ereğli’nin hak ettiği ilerlemede fazlaca zaman kaybettiğini savunan Kaymakam Yapıcı, mesleğinin ustalık döneminde daha yeni tanımaya başladığı Ereğli’ye bakalım neler verecek?

Anladığım kadarı ile kişileri; söylemleri ve eylemleri ile değil, niyetleri ile ölçme çabasında olan Yapıcı’nın sohbetlerde sarf ettiği “Bina yapmak bir şey değil, bunlar basit işler. Göçü durduralım, yeni işletmeler açalım, halkın beklenti ve yaşam standartlarını yükseltelim” şeklindeki vizyoner söylemleri bana göre dikkat çekici! 

Sonuçta, biz hancıyız onlar yolcu; olumsuzu eleştirmeye, olumluyu alkışlamaya; objektifliğe devam.

ZBEÜ REKTÖR YARD. PROF. DR. HAKAN KUTOĞLU

Beni şaşırttı!

Geçen hafta Kanal Z’de birlikte katıldığımız Olaylara Bakış programında Gazeteci Derya Akbıyık’la benim sorularımı cevaplandırırken de, sohbet ederken de şaşırttı!

Ben karşımda, üniversitenin adeta kurumsal hafızası olması hasebiyle de son iki rektöre göre daha yapıcı, daha dışa dönük ve daha dengeli fikirleri olan bir yönetici bekliyordum doğrusu.

Konusunda iyi bir akademisyen olup olmadığı benim haddim ve konum değil. Depreme yönelik sorularımıza doyurucu ve bilimsel gerçekliklere uygun cevaplar verdiğini düşünüyorum.

Hatta “Yeni fay hatları bulduk… Erzurum ve Bartın’a dikkat!” gibi çarpıcı ve önemli açıklamalarının satır aralarında kaybolduğunu bile düşünüyorum.

Ama Kutoğlu’nun Ereğli Kampüsü cevaplarından yola çıkarak, yönetişim tarzının ve yöneticiliğinin bazı geleneksel önyargılardan arınamadığını gözlemlediğimi; haberin kutsallığı, yorumun hürlüğü faslından kendime not düşüyorum.  

Aslında bir görevde uzun süre kalmak yetkinliğin ve yeterliliğin önemli bir kriteri sayılır. Görevin gerektirdiği yetki ve sorumlukları yerine getirdiğinin bir işaretidir. Ama bizlerin de üniversitelerle şehirleri ve sanayi kuruluşlarını ayrıştırmak yerine kaynaştırmak gibi beklentileri var. 

Nitekim üniversitemizin vizyon, misyon ve temel değerler manzumesi de bunu öngörüyor.

Nice değerlendirmelere… 


Paylaşın:
Etiketler: » »
Share
1467 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...