logo

KDZ EREĞLİ TARİH, DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ-1


DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com

Kdz Ereğlisi, Erdemir’in kuruluşuyla birlikte, 1960’lı yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim süreci geçirirken, sanayileşme ile birlikte dışarıdan göç alırken nüfusu hızla artmış, 4500 yıllık tarihe sahip tarihi mimari dokusu ve doğal çevresi çok büyük tahribat görmüş, kültürel değerleri erozyona uğramıştır.

Ereğli’nin tarihi, kültürel ve doğa değerlerine sahip çıkmak amacıyla bir avuç Ereğli sevdalısı, 1987 yılında Kdz Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği’ni kurdular. Amacı; yok olmaya yüz tutmuş Ereğli tarihi ve kültürünü olabildiğince korumak, doğal ve kültürel değerlerini yaşatabilmek ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarabilmekti.

Yaşadığımız kentimizin tarihi ve kültürel değerleri ile çevre ve tabiat güzelliklerinin yarınlara taşınması, tanıtılması ve aktarılması doğrultusunda önemli bir misyon üstlenmiş olan dernek, birçok ilklere imza atmış, Ereğli tarihi, kültürü ve doğasına yönelik birçok etkinliği portföyüne sığdırmıştır.

Dernek, Ereğli’de gerçekleştirilen bütün Kdz Ereğli Sevgi, Barış ve Dostluk Kültür ve Sanat Festivallerine katılarak hemşehrilerimize, ‘Tarihi Yerler Gezileri’nde yaşadıkları kentin tarihi ve mimari değerlerini tanıtmıştır.

Yine tüm festivallerde, 1990’dan bu yana düzenlediği Geleneksel Uçurtma Şenlikleri’nde, Kestaneci Köyü Radar Tepe’de, en güzel uçurtma ve en yüksekteki uçurtma kategorilerinde ödüller dağıttı.

Belirli zamanlarda yayınlar yaptı: kurucu üye Kutsal Kıvrak’ın kaleme aldığı Gazi Gemi Alemdar, Uzun Mehmet ve Kömür, Antik Çağdan Günümüze Cehennemağzı Mağaraları, 1992 ve 2005 yıllarında Fotoğraflarla Anılardaki Ereğli albümleri ( 2 cilt ), Dr. Can Canver’in 1999 yılında yazdığı Çanakkale Savaşlarında Karadeniz Ereğlisi ve Havalisi Şehitleri ile 2001 yılında kaleme aldığı Kurtuluş Savaşında Batı Karadeniz adlı kitapları Ereğli tarih ve kültür değerlerine kattı.

Kdz Ereğlililer Geceleri, Ereğli Türküleri Geceleri düzenleyerek hemşehrilerimizi buluşturdu. Erdemir Musiki ve Folklor Derneği ile birlikte Bizim Eller Ereğli ve Alemdar isimli tiyatro eserlerini sahneledi.

Eski Ereğli fotoğraflarını toplayıp bunları bir yandan albümlerken, bir yandan da kartpostallar ile ölümsüzleştirdi. Festivallerde Ereğli’nin Dünü Bugünü ve Ereğli’de Yaşam başlıklı sergilerle ayrıca Ereğli Müzesi’ne hediye ederek Ereğli kentlilerinin izlencesine sundu. Kdz Ereğlisi Yerel Giysileri ve El işleri sergisi ile Osman Zeki Oral Resim Sergisi’nin açılmasına önayak oldu.

Ereğli öğrencilerinin katılımıyla Kömür ve Uzun Mehmet ve Kdz Ereğli Belediyesi ile birlikte Kdz Ereğlisi Liselerarası ayrıca muhtarlar arası kent kültürü yarışmaları düzenledi.

Kdz Ereğlisi Gezi Rehberi hazırlayarak çeşitli zamanlarda kent içi ve kent dışı geziler düzenleyerek Ereğli’lilere yaşadıkları çevreyi tanıttı. Ovaköy-Kızılcapınar baraj gölü, Çevlik köyü Kızlar Deresi ve asmalı köprüler, Güneşli su değirmeni-Doğancılar, Kayalıdere ve Göleviç Şelaleleri, Alayunt ve Göleviç Mağaraları, Kandilli varageli gezileri gerçekleştirdi. 6 Mayıs’larda Hıdrellez günlerinde Göztepe yürüyüşü, yumurta tokuşturma ve dokuz taş oyunu kültür değerlerimizi gün yüzüne çıkardı. Maltepe ve Ölüce Feneri yürüyüşleri düzenledi.

22 Nisan Dünya Doğum ve 5 Haziran Dünya Çevre Günlerinde; okul öğrencileri ile atık toplama etkinlikleri gerçekleştirdi, ikaz tabelaları astı. Açık oturum ve paneller düzenledi, birçok ormana fidan dikti. Kağıt ve eski gazete toplama kampanyaları ile kamuoyunun dikkatini çekti. İnönü Parkı’ndaki ağaçlara kuş yuvaları yaptırıp astırdı.

Tarih, kültür, doğa ve çevre konularında panel, söyleşi ve görsel sunum teknikleri gerçekleştirdi. Tarih alanında; Kdz Ereğlisi tarihine Genel Bakış paneli, Kurtuluş Savaşı ve Alemdar Olayı görsel sunumu, Kdz Ereğlisi Ekonomik Gelişimi ve Sosyolojik Etkileri paneli, kültür alanında; Kdz Ereğlisi Kültür envanteri görsel sunumu, Kdz Ereğlisi Gelenekleri : Bayramlar, Hıdrellez, Günlük yaşam söyleşisi, Kdz Ereğlisi Evleri ve Mimarisi görsel sunumu düzenledi. Doğa ve çevre alanında ise; Kdz Ereğlisi Ekolojik ve Coğrafik Özellikleri, Kdz Ereğlisi ve Doğal varlıklar ve Osmanlı Çileği sunumları, Marka olarak Ereğli: turizm mi? Çelik Üssü mü? çalıştayı önemli etkinliklerdendi. (Devamı sonraki sayıda )

Paylaşın:
Etiketler:
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...