logo

BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

.

İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir.

Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık.

Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan bir mekan.

Kendisi küçük işlevi büyük bir yer burası!

‘Banka’ denilerek sanırım muhafaza etme ve çoğaltma  çağrışımı yapılmak istenmiş; Yakışmış!

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, burada yaptığı konuşmada, sağlıklı tarımı desteklemek ve yörede yaygınlaştırmak için 6 serada ürettikleri tohum ve fideleri köylü, kentliye dağıtacaklarını belirterek destek olunmasını istedi.

Olmaz mıyız; tabii ki oluruz, hem de gönülden oluruz.!

Belediyemizin bu girişimini kutluyorum, ayrıca projenin tarım ve hayvancılığı da kapsayacak ve gençleri de teşvik edecek şekilde büyütülmesini diliyorum.

Evet, gerçi biz bugün biraz ‘oryantalist tarzda’ gezdik ama ramazanda bu kadar oluyor!. Bence orası ve işlevi, kalıcı bir eser, örnek olacak değerde!

Bu girişimi resmen alkışlıyor ve  haberin bağlantısını paylaşıyorum : https://haberhayat.net/kdz-eregli-belediyesi-tohum-bankasi-kurdu/

Gelelim yazımızın ana konusuna:

Tohum Bankası Açılışı gezisinde Başkan Posbıyık’a yanaşarak “Siyaset nasıl gidiyor? Ağır misafirleriniz de varmış” diyerek takıldım.

Posbıyık’ın özelde verdiği cevap ve beden dili, bende zamanın ve mekanın ruhu ile tam da 2 yıl önce bugün yaptığım sosyal medya paylaşımımı çağrıştırdı. Haklıydı!…

2 Yıl önceki paylaşımımda (Şimdilerde ‘Yeşil Ekonomi’ deniyor, ‘Ekolojik Tarım’ deniyor, ‘Doğa ile Barışık Sürdürülebilir Kalkınma’ falan deniyor… Halk edebiyatında Ustaların ustası Aşık Veysel, belki de bir Asır önce tarıma dayalı üretimin önemini COŞAR başlıklı şiirinde böyle tariflemiş. Bugün ise yazık ki mercimeği nohut’u ithal ediyoruz. Sazına sözüne sağlık ‘Sadık Yâri Kara Toprak Olan’ Halk Ozanı Aşık Veysel. Ruhun şad, toprağın bol olsun.) notunu ve ilgili şiiri paylaşmıştım. ‘Filozof Aşık Veysel’in bu şiirini evde geç saatte buldum.

Şimdi öneriyorum

Sayın Başkan Halil Posbıyık ;

Bu doğa dostu girişiminizden dolayı sizi ve emeği geçenleri samimiyetle kutluyorum. Tam da bugün (21 Mart 1973, Sivrialan) ilahi bir tesadüfle 51. Ölüm yıl dönümü olan Aşık Veysel’in de anısına Tohum Bankanızın görünen bir yerine aşağıdaki şiirin tamamını veya kısmen yazdırsanız ne iyi olur :  

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
2965 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...