logo

BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

.

İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir.

Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık.

Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan bir mekan.

Kendisi küçük işlevi büyük bir yer burası!

‘Banka’ denilerek sanırım muhafaza etme ve çoğaltma  çağrışımı yapılmak istenmiş; Yakışmış!

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, burada yaptığı konuşmada, sağlıklı tarımı desteklemek ve yörede yaygınlaştırmak için 6 serada ürettikleri tohum ve fideleri köylü, kentliye dağıtacaklarını belirterek destek olunmasını istedi.

Olmaz mıyız; tabii ki oluruz, hem de gönülden oluruz.!

Belediyemizin bu girişimini kutluyorum, ayrıca projenin tarım ve hayvancılığı da kapsayacak ve gençleri de teşvik edecek şekilde büyütülmesini diliyorum.

Evet, gerçi biz bugün biraz ‘oryantalist tarzda’ gezdik ama ramazanda bu kadar oluyor!. Bence orası ve işlevi, kalıcı bir eser, örnek olacak değerde!

Bu girişimi resmen alkışlıyor ve  haberin bağlantısını paylaşıyorum : https://haberhayat.net/kdz-eregli-belediyesi-tohum-bankasi-kurdu/

Gelelim yazımızın ana konusuna:

Tohum Bankası Açılışı gezisinde Başkan Posbıyık’a yanaşarak “Siyaset nasıl gidiyor? Ağır misafirleriniz de varmış” diyerek takıldım.

Posbıyık’ın özelde verdiği cevap ve beden dili, bende zamanın ve mekanın ruhu ile tam da 2 yıl önce bugün yaptığım sosyal medya paylaşımımı çağrıştırdı. Haklıydı!…

2 Yıl önceki paylaşımımda (Şimdilerde ‘Yeşil Ekonomi’ deniyor, ‘Ekolojik Tarım’ deniyor, ‘Doğa ile Barışık Sürdürülebilir Kalkınma’ falan deniyor… Halk edebiyatında Ustaların ustası Aşık Veysel, belki de bir Asır önce tarıma dayalı üretimin önemini COŞAR başlıklı şiirinde böyle tariflemiş. Bugün ise yazık ki mercimeği nohut’u ithal ediyoruz. Sazına sözüne sağlık ‘Sadık Yâri Kara Toprak Olan’ Halk Ozanı Aşık Veysel. Ruhun şad, toprağın bol olsun.) notunu ve ilgili şiiri paylaşmıştım. ‘Filozof Aşık Veysel’in bu şiirini evde geç saatte buldum.

Şimdi öneriyorum

Sayın Başkan Halil Posbıyık ;

Bu doğa dostu girişiminizden dolayı sizi ve emeği geçenleri samimiyetle kutluyorum. Tam da bugün (21 Mart 1973, Sivrialan) ilahi bir tesadüfle 51. Ölüm yıl dönümü olan Aşık Veysel’in de anısına Tohum Bankanızın görünen bir yerine aşağıdaki şiirin tamamını veya kısmen yazdırsanız ne iyi olur :  

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
907 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...